Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEŽNO S VUKODLACIMA

„Sumrak saga: pomračenje“ reditelja Dejvida Slejda Nešto što je počelo kao neobavezni film o vampirima i vukodlacima u savremenom američkom gradiću, i to među srednjoškolcima, pretvorilo se u klasično holivudsko zlatno tele iz kojeg valja izvući sve što se može. I evo trećeg dela filmske serije, a već se najavljuju sledeća dva.

„Sumrak saga: povlačenje“ (god. 2010. trajanje: 123 min.) kao da kreće iz početka. I dalje se dva zgodna mladića Edvard (Robert Patinson) i Džejkob (Tejlor Lotner) bore za naklonost zagonetne Bele (Kristen Stjuart), problemi sa školom su ostavljeni po strani, a napetost nastaje iz činjenice da Edvard pripada porodici vampira, a onaj drugi – klanu vukodlaka. Porodica vampira deluje spolja potpuno građanski, a klan vukodlaka, u običnom životu rulja obesnih dečaka, povremeno, u trenu besa, naglom transformacijom – postaje čopor krvožednih vukova.

To smo već videli u prethodnim segmentima sage, a ovde se u stilskom miksu ljubavne melodrame i umekšanog horora smenjuju dugački dijaloški dueli troje junaka sa eksplozijama potisnutog nasilja, kojem u korenu leži, šta drugo nego seksualna frustracija. Bela je još uvek nevina i ne zna šta će s tim, dok dvojica rivala poštuju nekakav kodeks (jedan kaže do braka ništa, da ne poverujete u ovom pometenom vremenu). Uostalom, nismo sigurni da li jednog više zanima Belin vrat, a onog drugog – nešto što zasad ne slutimo. Sagu je kao ciklus romana ispisala Stefeni Mejer (sa desetinama miliona prodatih primeraka, te knjige baš ne bih dirao), a po scenariju Melise Rozenberg, novi reditelj Dejvid Blejd vešto stvara atmosferu koja nešto preuzima iz filmova Grete i Marlene uoči Druge svetske vojne).

Posle prvog filma iz ovog niza, dosad nepoznati glumci Patinson i Kristen su postali zvezde (videćemo tek šta kao glumci znaju kad izađu iz ove šminke u stilu nemog i ranog zvučnog filma). „Pomračenje“ vraća gledaoce na sam početak, kao u nekoj TV pantljičari ili u šahovskoj partiji u kojoj su posle mnogo poteza sve figure na tabli. Jedina tajna u sledećim nastavcima će biti: da li je samo seks u igri ili ono što je u pretpostavkama mračnijeg žanrovskog sastojka horora.

Izvor: Blic online Milan Vlajčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *