Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA DREVNA GROBNICA TOKOM IZGRADNJE ZA OLIMPIJADU 2012.

Drevna grobna jama sa najmanje 45 lobanja, koja bi mogla da bude masovna grobnica iz doba Rimljana, pronađena je tokom izgradnje puta za Olimpijadu 2012. godine u Velikoj Britaniji.

Jama je široka šest metara, a pored lobanja otkrivene su i kosti ruku, nogu i torzoi. U grobnicu je položeno i nekoliko predmeta, a komadi grnčarije iz kasnog bronzanog i ranog rimskog perioda pronađeni su oko jame.

Arheolozi, koji su tek počeli da iskopavaju kosti kod brda Ridžvej u Dorsetu, ističu da ne znaju kome bi one mogle da pripadaju.

Za sada se zna da je većina lobanja pripadala mladim muškarcima, što podržava teorije da su ovo ostaci ljudi poginulih u bici ili da je u pitanju masovno pogubljenje. Kosti bi takođe mogle da pripadaju Rimljanima ili ljudima pomrlim usled bolesti ili nesreće.

„Mislimo da su ovi raskomadani ostaci tela pripadali Britancima iz bronzanog doba. Ono što se mi pitamo je kako su umrli i ko ih je ubio“, rekao je vođa istraživanja Dejvid Skor.

Arheolozi će pokušati da odgovore na pitanja da li su se oni borili međusobno, da li su ih pogubili Rimljani, ili su poginuli u bici sa njima.

„Za nas bi najuzbudljiviji scenario bio da su se suprotstavili invaziji Rimljana i da su nakon toga završili iseckani u jami“, dodao je Skor.

Kada je 43. godine glavnina rimskih snaga došla u Veliku Britaniju, Klaudijeve legije kretale su se brzo zapadnom Engleskom da pokore divlja keltska plemena, podsetio je Rojters.

Grobnica se nalazi u blizini dvorca Mejden, najveće utvrde iz bronzanog doba u Evropi. Smatra se da su na tom mestu lokalna plemena postavila poslednje uporište protiv rimskih legija nakon invazije.

Neki istoričari veruju da su Rimljani opustošili ovo područje, pobili stanovništvo – uključujući žene i decu – i spalili sve do temelja.

Izvor: Blic Online Foto:Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *