Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UŽIČKA KNJIŽEVNA REPUBLIKA

Osmi književni festival Na pola puta, od 22. do 26. aprila

Užice – Užice će i ove godine, osmi put zaredom, tokom književnog festivala Na pola puta, od 22. do 26. aprila, biti domaćin piscima, prevodiocima i novinarima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Naziv festivala, koji su pokrenuli Ružica Marjanović, profesorka Užičke gimnazije, i Nenad Veličković, književnik iz Sarajeva, ukazuje na to da je Užice tačno na pola puta između Beograda i Sarajeva.

Tokom jučerašnje konferencije za novinare, učenice Užičke gimnazije Nada Lapčević, Dragana Ćosić i Milica Bašanac, najavile su goste, predstavile pisce i istakle da će gosti festivala biti i srednjoškolci iz klubova čitalaca iz nekoliko gradova Srbije, studenti književnosti Filološkog fakulteta Sarajevo i Katedre za slavistiku Karlovog univerziteta u Pragu.

Festival, čije je otvaranje najavljeno za 22. april u 20 časova na maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, ugostiće Davida Albaharija, Miletu Prodanovića, Voja Šindolića, Sašu Stanišića, Rumenu Bužarovsku, Emira Imamovića, Bekima Sejranovića, Đerđa Serbohorvata, Boru Kontića, Predraga Lucića, Dejana Ilića i Nenada Veličkovića.

Pisci će držati redovne časove književnosti užičkim gimnazijalcima, pa će tako Rumena Bužarovska govoriti o humoru u književnom tekstu, Đerđ Serbohorvat je svoje predavanja nazvao „Artiratna književnost“, a Emir Imamović će govoriti o književnosti u novinarstvu. Dejan Ilić održaće predavanje „Markes – Hronika najavljene smrti“, David Albahari o kratkoj priči, a Predrag Lucić o poeziji i veronauci. Bekim Sejranović je odabrao temu „Mark Tven – Pustolovine Hakiberi Fina“, a Nenad Veličković „Voćka posle kiše/ Može li se na Facebook postaviti lirska slika“. Mileta Prodanović predstaviće se gimnazijalcima predavanjem „Kako gledati“, dok će Saša Stanišić održati radionicu o pisanju.

Festival će biti otvoren projekcijom dokumentarnog filma „Bez naslova“ Bora Kontića, koji nudi dilemu „čije je naš Ivo Andrić“, a u pratećem programu Vojo Šindolić vodiće radionice o prevodilaštvu, dok će u okviru edicije „Svako ima nekog koga nema“, koja je pokrenuta pre tri godine, biti predstavljeno stvaralaštvo Vladimira Bulatovića Viba.

Objasnivši da je osnovni cilj užičkih književnih susreta da se mladi upoznaju sa tokovima u savremenoj regionalnoj književnosti, Ružica Marjanović je istakla da su učenici uključeni u organizaciju festivala i u odabir pisaca, nakon što tokom školske godine pročitaju njihova dela i o njima razgovaraju.

Inače, festival Na pola puta, čija je osnovna karakteristika ta što pisci drže redovne časove književnosti gimnazijalcima i sa njima se druže, u regionu je poznat i kao „Užička književna republika“, ali i po izuzetnoj atmosferi tokom javnih čitanja, te je od velikog značaja i za širu javnost, koja ima priliku da se informiše o savremenoj literaturi u regionu, njenim estetskim i etičkim dometima.

Uveče, na maloj sceni NP Užice od 20 časova, gosti će javno čitati svoje tekstove. U utorak, 23. aprila, nastupiće David Albahari, Emir Imamović i Bekim Sejranović, sutradan Đerđ Serbohorvat, Mileta Prodanović i Nenad Veličković, a 25. aprila Saša Stanišić, Rumena Bužarovska i Predrag Lucić.

Izvor: Danas N. Kovačević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *