Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TURSKI PISAC NEDIM GURSEL DOBITNIK „BALKANIKE“

Turskom piscu Nedimu Gurselu dodeljena je Međunarodna književna nagrada „Balkanika“ za roman „Ðavo, anđeo i komunista“ na svečanosti održanoj u bugarskom gradu Trnovu, saopštio je njegov srpski izdavač „Geopoetika“

Gurselu (61) je nagradu dodelio osmočlani žiri na čelu sa Endrujom Vahtelom, predsednikom Američkog univerziteta Centralne Azije.

Osnivač fondacije „Balkanika“ Nikolaj Stajanov iz Bugarske je najavio da će nagrađeno delo biti uskoro objavljeno u prevodu na ostale balkanske jezike.

„Geopoetika“ je nedavno objavila Gurselov roman „Alahove kćeri“ u ediciji „Svet proze“ i to je prvi put da je neko delo ovog uglednog turskog autora predstavljeno srpskim čitaocima. Ovaj roman je 2009. dobio Nagradu za slobodu misli i izražavanja koju dodeljuje Zajednica izdavača Turske.

Gursel je objavio više knjiga pripovedaka, nekoliko romana, putopise i književnoistorijske studije, preveden je na 20 jezika i dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su “ Nagrada slobode“ Francuskog PEN -a, Zlatna plaketa Stručkih večeri poezije(1992), Nagrada za pripovetku Radija Frans internasional, Orden književnog viteza vlade Francuske…

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *