Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI FESTIVAL U ČIKAGU, ŽILNIK SPECIJALNI GOST

ČIKAGO – U Čikagu je sve spremno za početak drugog srpskog filmskog festivala, a specijalni gost ove manifestacije biće režiser iz Novog Sada Želimir Žilnik, javlja za RTV Aleksandar Žigić.

Festival, na kome će biti prikazano 16 filmova, uglavnom iz novije produkcije, počinje u četvrtak 18. i trajaće do nedelje 21. septembra. Biće prikazani filmovi kao što su „Sedam i po“, Jug-jugoistok“, „Klopka“…

„Ove godine imamo četiri kategorije filma: novi igrani, dokumentarni, retrospektivu i kratki film. Interesovanje Srba iz Čikaga i okoline je izuzetno. Naročito je veliko interesovanje pripadnika dijaspore treće i četvrte generacije. Oni praktično i ne govore srpski jezik, ali im je veoma stalo da čuju srspski na velikim ekranima, dok čitaju prevod   na engleskom, jer će svi filmovi, naravno, biti titlovani“, kaže za RTV Aleksandar Todorović, direktor festivala.

U američkim bioskipima se, uglavnom, prikazuju filmovi holivudske produkcije, tako da je ovo retka prilika da se na američkom tlu može videti i naš film.

„Naš cilj je da festival postane tradicionalan, a da uz pomoć naše države, od sledeće godine bude održavan i u Vašingtonu i Njujorku“, kaže Todorović.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *