Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOD KALEMEGDANA PRONAĐENI OSTACI VOJNOG GRADA IZ 2. VEKA

Epohalni ostaci iz rimskog perioda otkriveni su u blizini Kalemegdana prilikom skidanja tramvajskih šina, izjavio je danas Tanjugu naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu Stefan Pop Lazić.

Od kako su skinute šine u Pariskoj ulici i Tadeuša Košćuškog, otkriveni su ostaci ulice koja je vodila od Generalskog štaba u vojnom logoru ka kapiji iz 2. veka.

„Za kapiju znamo od ranije, jer je otkrivena 1985. godine u Biblioteci grada Beograda, a to je jugoistočna kapija vojnog logora“, dodao je on. Pop Lazić je istakao je da su ostaci ulice koja je vodila ka toj kapiji unutar logora otkriveni prilikom ovih iskopavanja, a ostaci dve ulice koje su vodile izvan logora ka gradu, tadašnjem Singidunumu, odnosno ka civilnom naselju otkrivene su na predelu bivše okretnice trolejbusa u Rajićevoj ulici.

Ispod šina su otkriveni i značajni ostaci rimskog kastruma, vojnog logora, ostaci legijskih raka, oficirskih zgrada, „verovatno i bolnice, ali to ćemo utvrditi naknadnom analizom arhitektonskih pronalazaka“, rekao je Pop Lazić.

Svi objekti datiraju sa početka 2. veka, od kraja vladavine cara Trajana i početka vladavine Hadrijana, a i na celom prostoru malog i velikog Kalemegdana postoje ostaci iz tog perioda, ceo rimski grad, odnosno vojni grad. On je dodao da su započela zaštitna arheološka iskopavanja u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, ali da sada nisu u prilici da nastave sa istraživanjima, već će sve dobro obezbediti, kako bi tramvajski saobraćaj normalno radio.

Pop Lazić je izrazio nadu da će buduće generacije biti u prilici da sve detaljno istraže i da pronađene ostatke ostave na uvid javnosti.

Izvor: Blic Online /TANJUG Foto:Zoran Žestić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *