Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BIBLIOTEKA DECI

Sreda, 5. novembra, 2008. godine, u Sokobanji biti zapamćena po jednoj plemenitoj i hrabroj novini, koju je upriličila i režirala Narodna biblioteka „Srevan Sremac“. Reč je o književnoj večeri posvećenoj deci, našim najmlađim naraštajima, koji su i bili prisutni u najvećem broju sa svojim mamama, tatama i bakama. Deke nisu dovodili svoje unuke, oni igraju domine i šah, da ubiju dosadu, jer dugo već ne znaju šta će sami sa sobom, a kamoli sa unučićima?!

Rekli biste: književno veče k’o književno veče! Ali, nije tako! Ovo književno veče su obeležila deca-glumci, članovi Amaterskog „SB“ pozorišta, iz Sokobanje. Nisu imali učešća neke čike i tete pesnici koji pišu poeziju ili bajke i priče za decu, već deca malo starija za one mlađe i mnogo mlađe.

Učenici šestog razreda osnovne škole, „Mitropolit Mihailo“, iz Sokobanje, Dragana Miletić – Gaga, Petra Jelesijević – Pepa i David Davidović – Dača, imali su ove večeri uloge veće nego što će ih ikada imati bilo koji pedagog koji radi sa decom i za decu! Sve titule i zvanja kojima su okićeni naši učitelji, nastavnici, profesori, sociolozi, psiholozi, vaspitači i mnogi drugi, samo su zrno peska u okeanu prema onome šta su mališanima dočarala – DECA!

– Za početak je planirano da književne večeri za decu priređuju deca, a kasnije ćemo videti. Ako se ukaže potreba uključićemo i starije, pesnike i glumce, a u Sokobanji ih ima puno. Književne večeri će se održavati svake srede, a cilj je da se deca približe što više biblioteci i čitanju knjiga, – kaže direktor biblioteke, Mirjana Jovanović.

Druženje dece sa decom je počelo tako što su glavni akteri, mali glumci u kostimima klovnova, takoreći na prepad ušli u prostoriju dečijeg odeljenja u biblioteci i sasvim profesionalno prezentovali deci kućni red biblioteke i ponašanje u njoj. Zatim su mališanima čitali bajke i priče i svi su pomno pratili besedovanje starijih drugara, u potpunom miru i tišini da je to i samim roditeljima bilo začuđujuće. Kako bi druženje bilo što uspešnije i edukativna namera postigla svoj cilj, od prisutnih je zatraženo da neko od njih ispriča neku priču, ako zna. Dvoje mališana se odvažilo i čuli smo, nama dobro poznate priče o Crvenkapi i vuku i Kozi i sedam jarića. Nije se sve završilo na tome, mali glumci su sa dečicom poveli razgovor o drugarstvu, poštovanju, kako međusobnom tako i prema roditeljima i starijima, o toleranciji i ravnopravnosti, što je na opšte iznenađenje izazvalo raspravu mališana sa glumcima. Verujem da su te večeri mnogi roditelji iz usta svoje dece čuli nešto, zašta nikada nisu bili zainteresovani.

Na kraju programa, koji je trajao nešto više od 30 minuta, što je sasvim dovoljno za dečicu pretškolskog uzrasta, sokobanjski književnik Jablanka Pavlović, je četvoro mališana nagradila, za strpljenje i pažnju, poklonivši im po jednu knjigu, zbirku pesama za decu „Raspust“, koju je letos objavila.

Direktor biblioteke, Mirjana Jovanović naglašava da je ovo inovacija u dosadašnjem radu biblioteke i da je veče uspelo. Prevashodno što su za glumce imali ultratalentovane Draganu, Petru i Davida. Ono što su ono večeras dočarali deci je jako lepo i deca su uživala.

Nadamo se da će tako biti i svih sledećih sreda, a biblioteka i njeni zaposleni na čelu sa direktorom zaslužuju svaku pohvalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *