Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ORHAN PAMUK: TURSKA OGRANIČAVA SLOBODU GOVORA

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, optužio je Tursku da ograničava slobodu govora jer krivično goni osobe optužene za blaćenje turskog identiteta, Republike i državnih organa ili institucija.

„Turska država nažalost nastavlja da kažnjava pisce i zabranjuje knjige“, navodi se u tekstu koji je podeljen uoči Pamukovog govora na ceremoniji otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu.

Turska je ovogodišnji počasni gost sajma na kome će prisustvovati i predsednik Turske Abdulah Gul.

„Na osnovu člana 301 turskog krivičnog zakona, kojim pokušavaju da zastraše pisce poput mene, izvode stotine književnika i novinara pred sudove“, istakao je nobelovac.

Autor knjiga „Sneg“, „Zovem se Crveno“ i „Istanbul“, imao je problema sa turskim vlastima 2006. godine zbog izjave o masakru nad Jermenima.

Tekst o kojem je Pamuk govorio u Frankfurtu omogućava Turskoj da krivično goni osobe optužene za navodno „blaćenje turskog identiteta, Republike i državnih organa ili institucija“.

Književnik se požalio i da je u Turskoj zabranjen pristup besplatnom sajtu sa video sadržajem i drugim turskim i stranim sajtovima iz političkih razloga.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *