Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SUBOTICA DEČJI CENTAR SVETA

Međunarodni festival pozorišta za decu

SUBOTICA – Večeras u Subotici počinje 18. međunarodni festival pozorišta za decu koji će trajati do 21. maja. U okviru svečanog otvaranja na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta Subotica (20) nastupiće studenti pozorišnih akademija (odseka za lutkarstvo) iz Bukurešta i Tirgu Mureša i Dečji hor „Viva la Musica“ iz Subotice.
Iz brazilske predstave „Priče iz kofera“

Ovom prilikom biće uručena nagrada „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici su rumunski dizajner Eustaciju Gregorijan i rediteljka i glumica iz Srbije Irena Tot.

Festival će ugostiti preko 2.000 učesnika iz celog sveta. U okviru takmičarskog programa biće prikazano 20 predstava iz 18 zemalja (Brazil, Iran, Rusija, Italija, Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska, Rumunija, Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Velika Britanija, Peru i Srbija). Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (Scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.

Težište Festivala je na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz niz izložbi i nekoliko predstava.

Posetioce očekuje bogat prateći program u okviru kog će biti održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, zatim radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Tradicionalni program „Trgovi i ulice“ će na nekoliko dana Suboticu pretvoriti u grad dece.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade: gran pri za najbolju predstavu, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju, nagradu za najbolju režiju, najbolju originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada), za najbolju scenografiju.
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri.

Ukazom predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva odlikovan je Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. On je dobio orden prijateljstva za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu.

Izvor: Blic Online T.NJ.

One Response

  1. Ovih dana spremam pozorisnu predstavu za decu, ali sa decom…za festival amaterskih pozorista…Nema vaznijeg posla, nego nauciti decu da idu u pozoriste, da citaju, da vole muziku… Drzavo, odresi kase za kulturu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *