Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA „SLOVENSKI GLAVNI GRADOVI U 2D“

Izložba „Slovenski glavni gradovi u 2D – Istorija slovenskih glavnih gradova kroz arhivsku građu“ biće otvorena u četvrtak, 17. aprila u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda

Na izložbi, na kojoj učestvuju državni i gradski arhivi svih slovenskih zemalja, biće predstavljena arhivska građa, istorijski razvoj i znamenitosti glavnih gradova slovenskih zemalja: Beograda, Bratislave, Cetinja, Kijeva, Ljubljane, Minska, Moskve, Praga, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Varšave i Zagreba.

Svaki grad predstavljen je sa četiri izložbena panoa, jednim uvodnim i tri sa odabranim arhivskim dokumentima koji se kao pisana baština čuvaju u pomenutim gradskim i nacionalnim arhivima.

Ova postavka realizovana je u organizaciji međunarodne ustanove Forum slovenskih kultura (FSK) u saradnji sa gradskim, regionalnim i državnim arhivima svih 13 glavnih gradova slovenskih zemalja.

Izložba je kao zajednički projekat prestoničkih arhiva slovenskih zemalja, a pod pokroviteljstvom Uneska, bila predstavljena u Parizu maja 2013. godine, zatim u Zagrebu, Cetinju i Skoplju, sa ciljem i programom daljeg gostovanja u gradovima učesnicima projekta.

Postavku u Beogradu, koja će trajati do 17. maja, otvoriće sekretar Sekretarijata za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević.

Izvor:Dnevni Akter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *