Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRST FARAONA AKENATONA VRAĆEN U EGIPAT

Jedan švajcarski naučnik vratio je danas Egiptu nožni prst sa mumije faraona Akenatona, oca legendarnog Tutankamona, saopštile su egipatske vlasti.

Prst, ukraden 1907. prilikom analize kostiju, vraćen je na ceremoniji potpisivanja sporazuma o vraćanju antikviteta koji su potpisali Egipat i Švajcarska, navodi egipatski Vrhovni savet za antikvitete.

„Sada kada je prst ponovo u Egiptu, biće izložen u Egipatskom muzeju u Kairu“, navodi savet i dodaje da se pouzdano zna da prst pripada skeletu Akenatona pronadjenom u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

Akenaton, faraon 18. egipatske dinastije, u februaru je, zahvaljujući analizi DNK, identifikovan kao otac Tutankamona, poznatog po grobnici otkrivenoj 1922. godine, čije je veliko blago izloženo u Kairu.

Ambasada Švajcarske u Kairu saopštila je da je prst, koji „vrlo verovatno“ potiče od Akenatonovih ostataka, direktoru Vrhovnog saveta za antikvitete Zahiju Havasu uručio Frank Reli, naučnik univerziteta u Cirihu specijalizovan za mumije.

Deo statue faraona na izložbi u Čikagu

Reč je o „privatnoj inicijativi tog naučnika koji je, zahvaljujući ličnim kontaktima“, pronašao prst „u drugoj evropskoj zemlji“, naveo je neimenovani diplomata, koji nije precizirao o kojoj je zemlji reč.

„Dakle, nije reč o restituciji švajcarske vlade“, dodao je on.

Švajcarska je 16. zemlja koja je od 2002. sa Egiptom potpisala sporazum o vraćanju antikviteta ilegalno odnetih iz te zemlje.

Egipat, za koji je vraćanje antikviteta rasutih širom sveta stvar od nacionalnog značaja, prošle sedmice je organizovao međunarodnu konferenciju o toj temi.

Ipak, nijedan od šest najznačajnijih antikviteta koje Kairo traži – pre svega bista kraljice Nefertiti izložena u Berlinu i kamen iz Rozete koji se čuva u Britanskoj muzeju – ne nalazi se u Švajcarskoj.

Faraon Akenaton najpoznatiji je po tome što je uveo monoteističku religiju u Egipat.Za vreme njegove vladavine bilo je dozvoljeno obožavati samo jednog boga – Atona, čiji je simbol bio sunčev disk.

Ipak to nije dugo potrajalo, pa je ubrzo nakon njegove smrti u Egipat vraćena politeistička religija.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *