Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOMAD O SUKOBU TESLE I EDISONA

Nikola Tesla u laboratoriji

Predstava „Opasnosti električne munje“ razotkriva tamnu stranu Edisona, njegov „predimenzionirani ego“ i nemilosrdnost prema konkurenciji

Vašington – Tomas Alva Edison, jedan od najvećih izumitelja Amerike u 19. veku, i Nikola Tesla, briljantni srpski imigrant, glavni su junaci drame koja je nedavno imala premijeru u teatru „Luna“, u Vesto Orenžu, 20 kilometara od centra Njujorka. Prema pozorišnom kritičaru „Njujork tajmsa“, reč je o predstavi koja u dva čina pre svega razotkriva tamnu stranu Edisona, njegov „predimenzionirani ego“ i nemilosrdnost prema konkurenciji oličenoj u liku „mnogo sofisticiranijeg evropskog džentlmena“, Tesle.

Drama „Opasnosti električne munje“, čiji je autor 26-godšnji Ben Klavson, u središtu ima „rat struja“ sa kraja 19. veka, sukob između Edisona, koji je zagovornik jednosmerne struje, i Tesle, izumitelja naizmenične. Tesla je u svemu pozitivniji lik, sa više moralnih skrupula od rođenog Amerikanca, koji ga nakratko zapošljava i kome novi saradnik svoju briljantnost odmah potvrđuje pokazujući Edisonu kako da unapredi svoj loše konstruisani električni dinamo.

Dve ličnosti, pošto su se upoznale, ne uspevaju da uspostave bliži ni lični ni profesionalni kontakt. Tesla se zgražava nad Edisonovom neurednošću, dok tada već slavni Edison ne podnosi „neromantični pristup“ svog novog saradnika ka postizanju tehnoloških čuda.

U jednoj sceni njih dvojica se nadmudruju oko toga šta je najbolji način da se pronađe igla u plastu sena. Edison kaže da bi prevrnuo svaku slamku, dok mu Tesla odgovara da bi on – upotrebio magnet.

Da bi dokazao da je naizmenična struja „mnogo opasna“, Edison navodi primer novonapravljene „električne stolice“ za pogubljenja, a njegov štab ide toliko daleko da naizmeničnom strujom ubija prvo konja, pa zatim i slona, što drami daje elemente komičnosti.

Tesla je dobio „rat struja“, ali Edisonu je pripala veća slava, nepravda koja se poslednjih godina donekle ispravlja.

Prema „Njujork tajmsu“ i kritikama objavljenim u drugim novinama, drama o dva genija je odlično napisana, režirana i odglumljena. Ima ukupno pet likova, Edisona tumači Džejms Grosman, Teslu Džon Bejker, a režiju potpisuje Džon Henri Dejvis.

Izvor: Politika M. Mišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *