Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENA FRESKA U RUŠEVINAMA L`AKVILE

Freska iz 15. veka prvo je umetničko delo otkriveno pod ruševinama grada L’Akvile posle razornog zemljotresa koji je pogodio centralni deo Italije u aprilu.

Ruševine u centralnoj Italiji, u oblasti Abruco koje je razoreno jakim zemljotresima prošlog proleća, pokrivale su do nedavno umetničko delo iz 15. veka.

Freska nastala pre više vekova otkrivena je u crkvi u Oni, predgrađu italijanskog grada L’Akvile koji je u aprilu teško pogođen razornim zemljotresom, saopštile su lokalne vlasti.

„Za vreme čišćenja zidova crkve Svetog Petra apostola, pojavili su se elementi u boji. Blagim grebanjem i snimanjem, ekipe stručnjaka su otkrile fresku čija je površina premašila četiri kvadratna metra“, izjavio je aganciji Frans pres Lučano Marketi, zadužen za očuvanje kulturne baštine L’Akvile.

Freska iz 15. veka, skrivena ispod sloja gipsa, predstavlja Isusa na krstu, okruženog anđelima koji skupljaju njegovu krv. Na fresci je prikazana i Devica Marija.

Radi se o prvom umetničkom delu otkrivenom u L’Akvili posle zemljotresa. „Nadamo se da će tokom restauracije crkava doći do mnogih drugih otkrića ove vrste“, rekao je Marketi.

U zemljotresu je oštećeno oko 1.500 crkava. Naselje Ona, u kome se nalazio njegov epicentar, potpuno je uništeno. Poginulo je 40 od 300 meštana koliko ih je živelo u Oni. U oblasti Abruco pogođenoj zemljotresom život je izgubilo oko 300 ljudi.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *