Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJBOLJI SPORTISTA U ISTORIJI

Majkl Felps ušao u istoriju kao prvi čovek koji je na Olimpijadama osvojio 11 zlatnih medalja. U Pekingu je dosad stigao do pet najsjajnijih odličja

Plivač od zlata… Majkl Felps

Majkl Felps je vodeno čudovište! Najbolji svetski plivač ušao je juče u istoriju svetskog sporta i Olimpijskih igara kao prvi čovek koji je na Igrama osvojio dvocifren broj zlatnih medalja. Felps je do sada u Pekingu stigao do pet najsjajnijih odličja, obarajući svaki put svetski rekord, a uz šest zlata iz Atine 2004. stigao je do brojke od 11 medalja, što je fenomen u svetu sporta.

Iza njega su ostale takve veličine kao što su atletičari Karl Luis i Pavo Nurmija, plivač Mark Špic i gimnastičarka Larisa Latinjina, koji imaju po devet najsjajnijih odličja. Felps, za koga njegove kolege kažu da nije sa ove planete, već da je stigao iz budućnosti, rođen je pre 23 godine u Baltimoru, a za samo četiri godine potpuno je promenio pogled na svetsko plivanje i postao neprikosnoven vladar bazena.

Ovo je sve ono o čemu sam sanjao. Na podijumu za medalje sam svaki put skoro zaplakao od sreće i ostajao bez reči. Biti na postolju sa toliko odličnih sportista koji su došli na Olimpijske igre je neverovatan osećaj. Za mene je veliko dostignuće to što sam ušao u grupu sa najboljim olimpijcima svih vremena. Imao sam sreće i da razgovaram sa Karlom Luisom i Markom Špicom, oni su sjajni. Sada je sve lako. Kraj je blizu, jedva čekam – rekao je Felps, dok je grlio uplakane majku i sestre.

On je ponovio da ima želju da osvoji osam zlatnih medalja na OI, čime bi pretekao Marka Špica, mada nikada nije tvrdio da će to sigurno uraditi.

SVE MEDALJE MAJKLA FELPSA NA OI

Peking 2008.

Disciplina medalja

400 m mešovito zlato
4 x100 slobodno zlato
200 m slobodno zlato
200 m delfin zlato
4 x 200 slobodno zlato
100 m delfin ?
200 m mešovito ?
4 x 100 mešovito ?

Atina 2004.

Disciplina medalja

100 m delfin zlato
200 m delfin zlato
200 m mešovito zlato
400 m mešovito zlato
4 x 100 m mešovito zlato
4 x 200 m slobodno zlato
200 m slobodno bronza
4 x 100 m slobodno bronza

– To mi je želja, ali nikada nisam isticao da ću to sigurno da uradim. Međutim, pošto ne volim da gubim, to je veoma dobar motiv za ostvarenje ciljeva. Osvajanje dve bronze u Atini mi je ostalo u sećanju… Znate, kada se tako nešto desi, dobijem dodatni motiv da plivam još brže. Ovde ima mnogo dobrih takmičara, konkurencija je jaka i svaki put kada uđem u vodu važno mi je da dam sve od sebe, a za koliko će to biti dovoljno videćemo na kraju – rekao je Felps.

Amerikanac će nastaviti olimpijski pohod ka novim zlatnim medaljama, a čekaju ga još trke na 100 metara delfin stilom, 200 metara mešovitim stilom i štafeta 4×100 mešovito. Ukoliko osvoji i te tri zlatne medalje, biće prvi sportista u istoriji Olimpijskih igara koji je na istom olimpijskom takmičenju osvojio osam zlata.

– Odlično se zabavljam, nikad nisam bio ovako opušten. Mislim da je jedan od razloga za to što sam već ranije prošao sve ovo. Imam još rezerve u sebi, videćemo šta će biti do kraja takmičenja. Iako je ovo individualan sport, najlepše mi je kad plivam štafetu, kad sam deo tima i sa ostalim američkim plivačima pevam himnu – poručio je Felps.

Izvor: Press online D. STOJMENOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *