Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA ASTEČKIH RATNIKA

Arheolozi su pronašli masovnu grobnicu u Meksiko Sitiju, sa najmanje 49 ljudskih kostura koji datiraju iz vremena španskih osvajačkih pohoda u 16. veku, preneo je BBC.

Stručnjaci kažu da je lokacija u području Tlatelolko neobična jer su astečki kosturi pažljivo položeni i na njima su vidljive oznake evropskih običaja.
Područje Meksiko Sitija Tlatelolko je poznato kao zadnje uporište Indijanaca protiv španskih osvajača. Mnogi su poginuli u borbi, a neki su kasnije podlegli bolestima.
„Bili smo iznenađeni. Nismo očekivali da ćemo otkriti masivni grobni kompleks“, rekao je Salvador Guljem sa arheološkog instituta Meksiko Sitija.

On je dodao da su sahranjeni ljudi verovatno poginuli u bici protiv Španaca ili su pali kao žrtve bolesti koja je „izbrisala“ veliki deo domorodačke populacije, nakon što su Španci preuzeli kontrolu nad gradom 1521. godine.

Ovo otkriće se razlikuje od drugih grobnih mesta u području Tlatelolko, gde su tela bez ceremonije ubačena u jame.

Tela u novootkrivenoj masovnoj grobnici položena su na leđa, sa rukama prekrštenim na grudima. Nisu smeštena u kovčege, ali su omotana u velika lišća.

Predmeti koji su pronađeni pored sugerišu da su sahrane obavili Asteci po naredbi španskih vlasti.

Kosturi, uglavnom odraslih osoba, imaju mnogo obeležja ratnika. Svi sahranjeni, osim četvoro, bili su mladi, visoki muškarci, a nekoliko ih je imalo slomljene kosti koje su zarasle.
U grobnici su pronađeni i kosturi dvoje tinejdžera i jedne starije osobe, koji su na rukama imali prstenje, verovatno znak statusa.

Arheolozi očekuju da će pronaći još najmanje 50 kostura na ovoj lokaciji.

U području Tlatelolko postoji oko 67 drevnih struktura, uključujući i nekoliko velikih piramida.

Izvor: Blic Online Foto:AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *