Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KANON MILUTINA MILANKOVIĆA“ PUTUJE EVROPOM

Izložba „Kanon Milutina Milankovića“ koja je 28. januara postavljena u Galeriji SANU (Srpska akademija nauka i umetnosti) u Beogradu, od maja će gostovati u nekoliko evropskih centara.

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas, posle razgovora s predsednikom SANU Nikolom Hajdinom i drugim akademicima, da će izložba posvećena naučnom radu Milutina Milankovića, uz podršku njegovog resornog ministarstva, u maju biti priređena u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Ministarstvo će podržati tu izložbu u sklopu projekta „Srbija u svetu“, a pored Srpskog kulturnog centra u Parizu, planirano je da postavka bude predstavljena i u drugim evropskim centrima, rekao je Bradić novinarima prilikom obilaska izložbe.

Postavku, čiji su autori Đorđe Zloković, Aleksandar Petrović I Ljiljana Radosavljević, za 13 dana videlo je gotovo 14.000 ljudi.

Izložba, koja je priređena povodom 130. godišnjice Milankovićevog rođenja, biće otvorena do 26. aprila.

Srpski inženjer, geofizičar, klimatolog i astronom Milutin Milanković (1879 – 1958) bio je osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i naučnik svetskog ugleda, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promene.

Na izložbi u Galeriji SANU prikazani su lokaliteti u svetu na kojima je potvrđena Milankovićeva teorija klime, i trodimenzionalni dinamički modeli interakcije Sunca i Zemlje koji daju jasan vizuelni prikaz Milankovićevih ciklusa i dinamike promene klime u prošlosti I budućnosti.

Ministar Nebojša Bradić je, takođe, najavio saradnju Ministarstva kulture i SANU u obeležavanju 150. godišnjice rođenja slikara Paje Jovanovića (1859-1957).

„Galerija SANU podržaće naše ustanove kulture, a pre svega Narodni muzej koji je u periodu rekonstrukcije, tako da će za svoje najvrednije postavke taj muzej dobiti ovaj prostor“, rekao je Bradić.

Izvor: Mondo /(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *