Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZBUŠENE SLIKE

Skandal: Oštećeno 60 umetničkih dela


Ovih dana, u srcu prestonice, na Trgu Nikole Pašića, radi izložbe „Učinimo istoriju vidljivom“, trajno je oštećeno 60 umetničkih dela, među kojima su portreti kneza Aleksandra Karađorđevića, kralja Aleksandra Obrenovića, Nikole Pašića, kralja Petra Karađorđevića, „Boj na Ivankovcu“, „Boj na Deligradu“, dela Uroša Predića, Paje Jovanovića, Vladimira Becića, Olje Ivanjicki… iz fundusa Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba „Učinimo istoriju vidljivom“, popularno je najavljena kao netipično provetravanje dela iz zbirki Istorijskog muzeja Srbije i publika je požurila da u improvizovanoj galeriji vidi slike naših starih majstora, i ne samo njih. Međutim, umesto da se divi dragocenostima koje poseduje ova naša kulturna ustanova, ostala je zabezeknuta onim što je ugledala. Da bi slike bile okačene, izbušeni su ramovi.
Naime, sa tavanice su spuštene sajle koje drže armaturnu mrežu, a sa ove vise kraće sajle zakačene na zavrtnje ušrafrene u metalne lajsne dužine otprilike 30 santimetara, za svaku sliku na četiri mesta. U te rupe, pak, ušrafljeni su zavrtnji koji direktno prodiru u blind ramove i ramove slika. Golim okom se ne može videti, ali, ako je šraf širine oko tri santimetra, moguće je da je dotakao i samo platno, jer ni ram nije deblji, a zna se da on čini sastavni deo slike, pogotovo ako je reč o delima koja datiraju s kraja pretprošlog i s početka prošlog veka.
Provetravanje depoa je inače uobičajena praksa i radi se tako što se u toku noći otvore prozori i pusti malo vazduha u prostoriju gde se eksponati čuvaju. Simbolično, ovog puta, provetravanje je trebalo da posluži da se i da se javnosti skrene pažnja šta sve Istorijski muzej ima u svom fundusu, ali, na žalost, nema gde da izlaže (osim povremeno, gostujući u drugim kulturnim ustanovama), jer više od pola veka nema svoj krov nad glavom.
Na žalost, akcija koju je direktorka Ana Stolić promovisala kao podvig ustanove na čijem je čelu, obelodanila je da je nacionalno kulturno blago u nestručnim rukama. Ko će platiti cenu ovakvog nemara?

Izvor: Blic Online M. Marjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *