Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „РАДЕ ТОМИЋ“


Жири за доделу награде „Раде Томић“ за 2011. годину, који је радио у саставу: Срба Игњатовић, председник, Зоран Вучић, члан, и Обрен Ристић, члан, са задовољством констатује да су на овогодишњи конкурс за награду пристигли радови 198 учесника из Србије и других земаља. Од тога је 29 рукописа песничких збирки и 169 циклуса песама.
Након свестраног упознавања са пристиглим рукописима жири је у више наврата расправљао, најпре сачинио ужи избор, а потом, после накнадног увида у тај избор, једногласно донео

О Д Л У К У

Прва награда на конкурсу „Раде Томић“ за 2011. годину додељује се аутору Милошу Јанковићу из Београда, за рукопис ЈЕЗНИК, који је узорито остварење, књига деликатних лирских преиспитивања и понирања. У њеном средишту је стари филозофски налог спознај самог себе – да би могао да сазнаш другог и друге, васцели свет. То преиспитивање је у једној мери и опоро, покашто беспоштено а прожето је сумњама, чак местимично оспоравањем сваког индивидуалног смисла у свету стрмоглав нагнутом ка обезличености. Зато се рањено и рањиво ја опредељује за веру и душевност, језик и поезију као крхка али свеједно битна упоришта.

Распетости и колебања, кретање између крајности, ход од афирмације до негације у Језнику су с разлогом предочени као трајан, незаобилазан човеков удес. По овој особености Јанковић је песник што дела на формално другачијој нити али у битним питањима поимања поезије и егзистенције исказује врсту духовог неспокоја и стваралачког сабратства с Радетом Томићем. Није излишно напоменути ни то да је Језник прошаран пробраним стиховима Бранка Миљковића: истакнути испред сваког циклуса као мото, они функционишу попут смисаоне и звуковне интонације за оно што потом следи.
Аутор темељног образовања, приврженик опробане форме у чијим оквирима изнедрује драгоцено грумење новог, Милош Јанковић је песник динамичког и изобилног језика протканог хитрим обртима што поготову доприносе укупној вредности Језника, те читке али и интригантне, целовите и пунозначне књиге.

Награда је штампање понуђене књиге у едицији Бдење – Награда Раде Томић, издавача Књижевног клуба „Бранко Миљковић“ из Књажевца.

Друга награда (за циклус песама без наслова, под шифром Зимско љетовање) додељује се угледном књижевнику и аутору двадесет седам књига различитог жанра, Анђелку Анушићу из Бањалуке, који густим, наративно-летописачким језиком ствара своје песме, те мале лирске „приповести“ натопљене историјом, парафразама народног стваралаштва и исечцима опоре збиље. По Анушићу је песма уметничко сведочење о роду у времену-невремену и то како оном давнопрошлом, тако и времену скорашњем и актуелном, по много чему препознатљивом. Све то у јединственом, сложеном преплету ускрсава у Анушићевим стиховима у којима је садржана и ненаметљива похвала трајању и непокору.

Трећа награда (за циклус песама Мапа на надлактици, под шифром Удовољити сенци) додељује се песнику Драгани Родић из Куле, апсолвенту Филозофског факултета у Новом Саду, чији поетски глас одликују велики, недогледни свет културе, умности и уметности, призиви минулих неспокојника и разбокорене асоцијације. Овај њен циклус песама најава је читавог низа отворених могућности, полетно и поетски сугестивно одбацивање духовне и стваралачке учмалости и несмелости.

Жири похваљује најуспешније ауторе циклуса песама, и то: Радмила В. Радовановића из Мркоњић Града, чији је циклус песама један узорити поетски захват, затим, Сњежану Руњић из Београда, са циклусом особитог згуснутог лирског казивања, Снежану Радојевић из Куле и Оливеру Цупач из Чачка, са циклусом заиграних и звонких стихова.

Жири је посебно издвојио и похваљује рукописе књига песама и предлаже организатору конкурса да их сходно својим могућностима или у договору са ауторима стави у свој издавачки план, а то су:
– Љубинко Дугалић, из Краљева, са рукописом под називом „Голуб на грани“,
– Власта Младеновић, из Неготина, са рукописом под називом „Награда њему самом“;
– Русомир Арсић, из Ниша, са рукописом „Поситнице“.
Организатору конкурса жири предлаже да се извод тј. избор из награђеног рукописа као и награђених и похваљених циклуса песама, објаве у часопису Бдење.

У Књажевцу, 6.маја 2011. године Срба Игњатовић, председник

Зоран Вучић, члан

Обрен Ристић, члан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *