Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOLAZI PROLJEĆE

Bilježnica Robija K.(IIIa)
Dolazi proljeće

PHOTO: STOCK
Onda sam ja uču Smilju pitao: „Jel se vi to, učiteljice, bojite da neko od nas premijera ne pošalje u kurac?” Uča je najprvo mene gledala sa šok terapijom u očima. Onda je ona rekla: „Zašto bi neko premijera posla u kurac?!” Ja sam rekao: „Ne znam ja, to ja vas pitam!” Uča je podviknila: „Pa nisam ja rekla da će neko premijera poslat u kurac!” Ja sam rekao: „Rekli ste da ne budemo nepristojni, a to podrazumjeva i da niko ne smi premijera poslat u kurac!” Uča je rekla: „Pa naravno da ne smi! Zašto bi iko premijera sla u kurac?!

-.-PHOTO: FERAL/LEO NIKOLIĆ-.-
PHOTO: FERAL/LEO NIKOLIĆ

Piše: Viktor Ivančić

Učiteljica Smilja je sjedila u svojoj klupi i gledala je u nas rulju u razredu. Onda je ona nama rekla: „Djeco, sutra u posjetu našoj školi dolazi premijer! To je velika stvar za našu školu! Ja vas molim da se svi lipo obučete, i ako premijer za vrime posjeta slučajno uđe u naš razred da svi budete fini i pristojni! Jel to kjaro?” Onda je moj drug Dino učiteljicu pitao: „A zašto premijer dolazi u našu školu?” Uča Smilja je rekla: „Pa dolazi da nas malo obiđe i razgleda! To je normalna stvar! Plus je i velika čast za našu školu!” Dino je pitao: „A zašto on nas mora dolazit obilazit i razgledavat?” Uča je skupila ombrve i rekla je: „A zašto to tebi smeta?” Dino je rekao: „Pa ne smeta mi, nego samo pitam!” Uča je rekla: „E pa ne znam zašto dolazi, jebiga, ne bavim se ja politikom! Ja vas samo molim, ako premijer slučajno uđe u naš razred, da budete fini i pristojni, a ne divlji i nepristojni!” Dino je pitao: „Kako to mislite, da ne budemo nepristojni?” Uča je rekla: „Lipo mislim, zna se tačno šta je nepristojno ponašanje!” Onda je ona Nela Svinjogojstvo okrenila se prema Dinu i rekla je: „Učiteljica misli da ne govorimo šporke riči, i te stvari!” Uča je rekla: „Tačno! Vidiš kako Nela sve kuži!” Onda sam ja uču Smilju pitao: „Jel se vi to, učiteljice, bojite da neko od nas premijera ne pošalje u kurac?

Uča je najprvo mene gledala sa šok terapijom u očima. Onda je ona rekla: „Zašto bi neko premijera posla u kurac?!” Ja sam rekao: „Ne znam ja, to ja vas pitam!” Uča je podviknila: „Pa nisam ja rekla da će neko premijera poslat u kurac!” Ja sam rekao: „Rekli ste da ne budemo nepristojni, a to podrazumjeva i da niko ne smi premijera poslat u kurac!” Uča je rekla: „Pa naravno da ne smi! Zašto bi iko premijera sla u kurac?!” Ja sam rekao: „To se i ja pitam! Nije uopće bilo potrebe da naglašavate da se premijer ne smi slat u kurac!” Uča je podviknila: „Nisam ja ništa naglašavala, majmune! Ti si prvi spominja slanje premijera u kurac!” Onda je Nela Svinjogojstvo uletila: „A je, tačno! Učiteljica je rekla da ne budemo nepristojni, a ne da ne smimo premijera poslat u kurac!” Ja sam Nelu pitao: „Znači, smijemo ga poslat u kurac?” Nela je rekla: „Ne smijemo!” Ja sam rekao: „Eto, pa šta ja govorim! Poruka cile priče je da premijera ne smimo slat u kurac!” Nela je rekla: „Poruka cile priče je da budemo pristojni!” Onda je ona tuljanica Niveska uletila: „Ma kurac mi možemo bit pristojni! Čim je otvoren diskusijum o tome da budemo pristojni tu je sto puta spomenuto slanje premijera u kurac!” Onda je onaj Kane Šteta uletijo: „Pa šta onda? Pa nije ga niko posla u kurac!” Ja sam rekao: „I neće ga niko poslat u kurac! Učiteljica je to izričito zabranila!

-.-PHOTO: STOCK.XCHNG-.-
PHOTO: STOCK.XCHNG

Uča Smilja je podviknila: „Nisam ja ništa izričito zabranila, majmune!” Moj drug Dino je nju pitao: „Šta, znači smijemo ga poslat u kurac?” Uča je dreknila: „Ne smite! Ako iko pošalje premijera u kurac pašće razred, kunem mu se milom majkom!” Onda je ona balibanica Lidija rekla: „Meni lično ne pada na pamet poslat premijera u kurac!” Onda je onaj flomić Boban rekao: „Ne pada nikome! Zašto bi iko bijo takvi bolesnik da šalje premijera u kurac?” Tu sam ja uletijo: „Viš da učiteljica misli da ima među nama takvih bolesnika! Inače ne bi specijalno naglasila da se premijer ne smi slat u kurac!” Uča Smilja je zakreštala: „Nisam ja ništa specijalno naglasila, klipane!” Onaj Kane Šteta je uletijo: „La, la… A ko je maloprije reka da će past razred svako ko pošalje premijera u kurac?” Učiteljica Smilja je rekla: „Čekaj, čekaj, čekaj, neš mene zajebat… To je bilo nakon šta ste vi rekli da se ja bojim da će neko premijera poslat u kurac!” Ja sam nju pitao: „A vi se toga ne bojite?” Uča je rekla: „Ne bojim!” Ja sam rekao: „Pa čemu onda cila ova spika? Tu se po ure natežemo da neko slučajno premijera ne pošalje u kurac, a onda ispada da kod vas nema straha da će iko poslat premijera u kurac!” Uča Smilja je uhvatila se za glavu i rekla je: „Ajme majko, pukniće mi možđani od ovog iznereda!” Onda je ona Nela Svinjogojstvo dignila se iz klupe i rekla je: „Ruljo, ajmo bit kostruktivni i prekinit ovi diskusijum! Ja predlažem zaključak – niko od nas neće premijera poslat u kurac i gotovo!

Moj drug Dino je rekao: „Okej, al to se otpočetka znalo! Sad je pitanje šta je uopće trebalo raspravljat o tome hoće li se premijer slat u kurac ili neće!” Ja sam uletijo: „Tačno! Možda je nekom bilo u interesu da se povede rasprava o slanju premijera u kurac!” Tu sam ja značajski pogledao prema učiteljici Smilji. Onda je mala Teica dignila ruku i javila se: „Ruljo, imam amadman! Šta ako premijer nas pošalje u kurac?” Uča Smilja je skriknila: „Zašto bi on nas posla u kurac, jesi ti skrenila s mozga?” Teica je rekla: „Zato šta zna da mi njega ne smimo!” Tu je flomić Boban uletijo: „Ako on mene pošalje u kurac, poslaću i ja njega, nema šanse da neću!” Ja sam njemu rekao: „E, al ne smiš! Pošto nam je učiteljica specijalno zabranila da šaljemo premijera u kurac!” Uča Smilja je zarežala: „Ama nisam ja ništa specijalno…” Samo onda je neko otvorijo vrata od razreda. Na vratima je bila ona direktorica. Dića je uči rekla: „Smiljo, tila sam ti samo javit da premijer sutra ne dolazi u posjet školi!” Učiteljica je zinila: „Kako ne dolazi?” Dića je rekla: „Nemam blage, valjda su prominili protokol!” Uča je rekla: „A u kurac!”

Robi K. (IIIa)

e-novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *