Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

41. FEST OTVARA HANEKEOVA „LJUBAV“

Scena iz filma Ljubav (Beta/AP)

Ovogodišnji, 41. po redu filmski festival FEST otvoriće 22. februara u Sava centru kanski pobednik, film „Ljubav“ Mihaela Hanekea dok će zavesa biti spuštena 3. marta filmom „Falsifikator“ Gorana Markovića.

Direktor direkcije Dragan Marinković izjavio je da će program predstojećeg, FEST-a biti jedan od jačih u poslednjih nekoliko godina i pored smanjenog budžeta, kao i da očekuje da će taj filmski festival posetiti 100.000 gledalaca.

„Filmove smo sve obezbedili, sale ugovorili. Biće 75 naslova u različitim programima i čini mi se, po imenima autora, biće to jedan od jačih programa u poslednjih nekoliko godina“, izjavio je Marinković u izjavi Tanjugu.

Na programu će se naći nova ostvarenja Stivena Spilberga, Pola Tomasa Andersona,Vudija Alena, Voltera Saleša, Bernarda Bertolučija, Brajana de Palme, Terensa Malika, Đuzepea Tornatorea, Abasa Kjarostamija, Takešija Kitana, Kena Louča, Aleksa de la Iglesije…

Umetnički tim FEST-a je isti već treću godinu za redom – umetnički direktor Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl. „Oni su izabrali nešto što je najreprezentativnije za prošlogodišnju svetsku produkciju“, ocenio je direktor.

Na otvaranju će biti prikazan pobednik Kana, kako je već praksa nekoliko godina unazad, a ovoga puta to je film „Ljubav“ (Amour) Mihaela Hanekea, najavio je on, dodajući da se se već zna i ko će proglasiti festival otvorenim.

„Nisam potpisao ugovor pa ne mogu još da kažem ime. Nadam se da ću do kraja iduće nedelje to moći da objavim“, rekao je on. Marinković je najavio i dve premijere srpskih igranih filmova u „Sava centru“.

Drugog dana FEST-a, 23. februara biće prikazan novi film Srdana Golubovića „Krugovi“, a festival će prema praksi ustaljenoj poslednjih godina, takođe zatvoriti domaće ostvarenje. U pitanju je film „Falsifikator“ Gorana Markovića.

Osim toga, na FEST-u će biti i svetska premijera vrlo interesantnog dokumentarnog filma „Albertov put“ autora Predraga Bambića.

Što se tiče gostiju, Marinković kaže da će biti dosta članova filmskih ekipa iz pratećih programa, a FEST nastavlja i sa regionalnim takmičarskim programom „Evropa izvan Evrope“.

„Učestvovaće sedam filmova. Tu su Hrvatska, Turska, Rusija, Kazahstan, Izrael, Srbija. Nadamo se da će se ta praksa nastaviti, a da ćemo iduće godine obnoviti i program koji smo zbog finansijskih problema prekinuli pre nekoliko godina – ‘B2B’, koji je u Beogradu okupljao značajne mlade autore i producente iz Evrope“, kazao je Marinković.

Na pitanje koji film lično preporučuje, napomenuo je da distributerske naslove nije odgledao jer oni tek dolaze, ali da je video dosta od filmova iz samostalne nabavke FEST-a, samo za festivalsko prikazivanje.

„Izdvojio bih film ‘Kol gerla’ švedske produkcije, snimljen po istinitom događaju. Priča se događa počekom sedamdesetih godina 20. veka i mislim da je vrlo interesantna“, rekao je on.

U vezi sa finansijskim stanjem FEST-a naglasio je da se u Direkciji štedi, jer je „malo smanjen“ deo budžeta koji se dobija od osnivača. Ove godine grad Beograd je za FEST- izdvojio 6,5 miliona dinara.

„Mi smo isto malo smanjili neke prateće programe koje smo hteli da napravimo, ali mislim da to gledaoci neće primetiti i da će biti zadovoljni programom“, rekao je direktor.

Ipak, cena karata biće, prema njegovim rečima, „manje-više na istom nivou kao prošle godine“.
Marinković je dodao da se od ulaznica ne može puno zaraditi i da FEST- najveću pomoć dobija od sponzora, pošto zaradu od ulaznica deli sa salama i distributerima.

FEST- je u svojim prvim decenijama bio spektakularan događaj našeg kulturnog i javnog života. Na pitanje koji je smisao te manifestacije danas, Marinković je odgovorio da je „jednim delom isti onaj koji je i bio kada je FEST- osnovan“.

„To je da beogradsku publiku uputimo u najnovija i najvrednija ostvarenja protekle godine u svetu. Stvari su se malo promenile – i politički i finansijski i na svaki drugi način, ali mislim da još uvek uspevamo da brojem gledalaca zadovoljimo svrhu postojanja FEST-a“, rekao je on.

Sve detalje u vezi sa programom i prodajom ulaznica, Direkcija festivala saopštiće u utorak, 15. januara na najavljenoj konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug/B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *