Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

НА ПРОГРАМУ И ОСКАРОВЦИ

БЕОГРАД – Филмски фестивал „Дани филма и игре“ биће одржан у дворани Културног центра Београда од 12. до 14. децембра, а на програму је шест екранизација књижевних дела савремених аутора.

Биће приказан филм у немачко-аустријској копродукцији „Фалсификатори“ Штефана Рузовицког, добитника америчке награде Оскар у конкуренцији филмова ван енглеског говорног подручја. На програму су и сва три остварења шведске трилогије „Миленијум“ Стига Лашона, „Мушкарци који мрзе жене“, „Девојка са тетоважом змаја / Девојчица која се играла ватром“ и „Кула од карата“. Публика ће на фестивалу видети и француски филм „Усамљеност“ Паола Ђордана, као и италијански филмско-литерарни хит „Гомора“ Роберта Савијана.

Гост уредник КЦБ Небојша Поповић рекао је да су за представљање на фестивалу изабрани најквалитетнији филмови, за које су у Србији била откупљена права приказивања.

– Покушали смо да нађемо најбољи спој онога што је објављено у литератури с откупљеним филмским правима – рекао је Поповић и изразио очекивање да ће први филмски фестивал екранизованих књижевних дела постати традиционална манифестација.

Током три дана фестивала биће организована продајна изложба књига, на основу којих су настали неки од најпознатијих филмских хитова, а издавачке куће „Дерета“ и „Чаробна књига“ најавиле су попусте и до 50 одсто на поједина издања.

Менаџер за односе са јавношћу „Чаробне књиге“ Гордана Фикет Ђурковић рекла је да је то предузеће откупило права приказивања филма и објављивања романа шведске верзије трилогије „Миленијум“, која је једна од најчитанијих у скандинавским земљама, у врху је листе светских бестселера, а популарна је и у Србији.

Извор: Правда

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *