Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROTEJSKA MOĆ

I Dilan Dog je omatorio. I kao takav, mator i previše povučen, skroman i ponosan da bi učestvovao u raznoraznim „farmama“, „velikoj braći“ itsl, postao je, polako i postepeno, slavan. Kao pravi pravcati lovac na čudovišta i survivor brojnih obračuna sa njima – a ne kao učesnik u istoimenoj i po sebi dovoljno morbidnoj, tzv. „reality show“, TV cirkuzariji.

Iako potpuno suprotstavljen brzometno prolaznom i pohlepnom duhu vremena, stripovski lik Dilan Dog postao je meta turističke agencije, koja putnicima gladnim morbidnosti, prodaje užase Dilanovog života, što je ujedno i sjajan način da Ruju, kao scenarista, podseti čitaoce serijala na svoja značajnija čudovišta: sredovečnog koljača Pendervajla – koga je posednuo demonski usisivač; „ Duplu Kuku“ Garka koga je zaposela „duša“ ubilačkog (Džems Dinovog) zadnjeg automobila; duplo posednutog Filipa Larka – koga je zaposela bodljama osuta statua, koju je, opet, posednula njena autorka; vampira Samjuelsona – koji je to postao kako bi pobedio starost; i iskompleksiranog „Iglu“ Vesta, modnog kreatora koji je satirao žene, zato što su ga, rugobnog – prezirale. Ali, i kao pisac, Ruju tako izbegava nove kreativne muke oko izmišljanja nekog „novog“ originalnijeg, uverljivijeg lika i zapleta.

I dok Dog očajnički gleda da izbegne neželjenu popularnost, koja preti da mu razjuri – u svetu prepunom čudovišta, a gotovo ispražnjenom od normalnih – ionako retku, potencijalnu klijentelu, na poznatim lokacijama/destinacijama, gde agencija rekreira čuvene pokolje iz prethodnih Dog-odovština – masakri ponovo počinju. I počinioci su oni isti, stari, iako to ne bi trebalo da je moguće! A žrtve su, naravno, turisti željni morbidnog. Dilan, pre svega kako bi zaštitio inicijatora „Nightmare Tour“ (koja se ekspresno pretvara u živu noćnu moru), lepu, preduzimljivu i mladu vlasnicu agencije, mora da se suoči sa svim Rujuovim monstrumima, iako im je već jednom smrsio konce – još jednom. Tja, u stripovima negativci, nikada ne umiru sasvim. Kao i pozitivci, uostalom. E, tu nam Ruju priređuje „sačekušu“: svih pet pokojnih monstruma poseli su, ovde, jednog novog, čija je moć protejska. Naime, on je prisiljen da se pretvori u ono čudovište, čiji duh pohodi destinaciju/lokaciju sopstvene smrti, naravno od Dilanove ruke, i željan je osvete. I ovaj novi monstrum-ogledalo prisiljen je da deluje sasvim u skladu sa čudovišnošću onog ko ga poseduje.

U stara, grčka, mitološko-antička vremena, Protej je bio starac iz morskih dubina, koji je video budućnost i prema nalozima svog gospodara, Posejdona, boga mora, otkrivao ju je smrtnicima. Njegova sposobnost pretvaranja u sva živa bića služila je isključivo da ga zaštiti od tih pohlepnih ljudskih čudovišta, uglavnom vlastodržaca. U „Nightmare Tour“, protejska moć je neka vrsta manijakalnog ludila, koje sebi postavlja isključivo krvožedne ciljeve. Zahvaljujući veštini Rujua i, u dobroj meri Di Vinćenca, ova epizoda je izuzetno zabavno i, u razmerama serijala, osvežavajuće originalno zamišljeno i realizovano štivo.

Izvor: Danas Borislav Stanojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *