Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BELI PUT“ OBJAVIO STRIP „IZGUBLJENA SUTRAŠNJICA“

BEOGRAD Izdavačka kuća „Beli put“, koja se isključivo posvetila objavljivanju probranih knjiga za decu i mlade i stripova, u biblioteci „Grafičke novele“ štampala je „100 metaka 4: Izgubljena sutrašnjica“.

Edicija donosi najznačajnije naslove savremenog američkog stripa i sada je bogatija za četvrti nastavak serijala „100 metaka“, za koji scenario pišse Brajan Azarelo, a ctrač je Eduardo Riso.

Azarel je ovim serijalom, zajedno sa Frenkom Milerom, Nilom Gejmanom ili Alanom Murom, snažno uticao da se termin „strip“ prestane tumačiti kao prezriva skraćenica za jednodimenzionalne adolescentske fantazije o moći.

Njihovom pojavom je postalo jasno da je strip baš ono što je Vil Ajzner sve vreme tvrdio: medijum, sposoban da ispriča svaku priču koju umetnik želi da ispripoveda, i to s jedinstvenim mogućnostima naracije koje su sastavni deo te forme koja je kombinacija reči, slika i sekvenci kadrova (literatura, slikarstvo, film). Nije bez osnova što je strip stekao pravo da se nazove devetom umetnošću.

U raznim epizodama serijala „100 metaka“, agent Grejvs nekome kome je učinjena nepravda daje tašnu u kojoj je nepobitan dokaz identiteta osobe koja mu je upropastila život, skupa sa pištoljem i 100 komada municije.

Pištolj i meci daju osobi koja ih koristi mogućnost da deluje bez pravnih posledica, da bude iznad zakona i … da se osveti.

Autor ostavlja otvoreno pitanje da li je to pravedno i da li svako može da uzme pravdu u ruke da bi se osvetio.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *