Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVA U KOJOJ IGRAČI LETE

Premijera baleta „Petar Pan“ u Narodnom pozorištu

Beograd – Čuvena bajka o dečaku-nestašku, Petru Panu, prvi put je postavljana na scenu Narodnog pozorišta 1969. i to na Sceni „Zemun“, a  u subotu  je izvedena na Velikoj sceni.premijera baleta po istim motivima, a na muziku Tomasa Semanskog, i u koreografiji Brusa Stajnvela, svetski priznatog koreografa, na Velikoj scen.

– Izazovno je napraviti predstavu koju sa jednakim uživanjem mogu da gledaju i deca i njihovi roditelji. Balet „Petar Pan“ je upravo takav događaj jer deca ga vole, a ni mi ne želimo da odrastemo, već da večno ostanemo deca i da se igramo. Svi patimo od kompleksa Petra Pana. Moram da istaknem oduševljenje kostimima za balet, ali i istrajnošću ovdašnje plesne kompanije da prevaziđe poteškoće u učenju nekih potpuno novih stvari. Kada sam ovaj balet radio u Kaliforniji, oni su imali ansambl koji je bio uvežban da leti, ti mehanizmi bili su razrađeni. Ovde su plesači morali da uče sve od početka, ali nisu se bunili što su izubijani i pod upalama, već su predano učili da lete. Jedino, eto, Zvončica ne leti u predstavi, ona je vezana za zemlju. Bilo bi previše, znate, za svakog igrača koji leti, potrebno je dvoje koji mu pomažu, a to je već suviše za scenu – rekao je na konferenciji u Narodnom pozorištu koreograf Brus Stajnvel.

Plesači u ovoj predstavi veoma su mladi i uglavnom roditelji mališana zbog kojih, i osim ove predstave, imaju prilike da čitaju pomenutu bajku. Oni su saglasni da im je rad veoma prijao i da jedva čekaju da to iskustvo podele sa najmlađima.

Kapetana Kuku u predstavi igra Nejtan Kotam, koji je naglasio da ga ova uloga prati od detinjstva.

– U četvrtom razredu održavala se audicija za mjuzikl „Petar Pan“ i oduševio sam komisiju, ali sam dobio ulogu Kapetana Kuke, a Petra je igrala devojčica. Predstava je bila sjajna, a kada sam godinama nakon toga učestvovao u audiciji za ovaj balet, odmah sam znao da me uloga Kuke čeka – kaže Kotam.

Leteća družina

Uloge u baletu „Petar Pan“ dobili su: Jovan Veselinović, Igor Pastor, Bojana Žegarac, Tamara Ivanović, Miloš Kecman, Dušan Milosavljević, Miloš Marijan, Balint Raušer, Silvija Džunja, Tamara Silađi, Milica Jević, Tijana Šebez, Aleksandra Bibić, Nejtan Kotam i Aleksa Jelić. U predstavi učestvuju učenici Baletske škole „Lujo Davičo“ i Baletske škole Nacionalne fondacije za igru. Kostime je radila Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.

Izvor: Danas A. V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *