Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANI ZORANA RADMILOVIĆA U ZAJEČARU

Počinju „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. Ideja vodilja ovogodišnjeg festivala Radmilovićeva misao,„Pozorište je to: koliko god da je surovo, ipak, ipak, razgaljuje“.

U Zaječaru su sinoć počinju 18. pozorišni „Dani Zorana Radmilovića“, kulturna manifestacija koja se svake godine održava u rodnom gradu tog glumca, koji je preminuo 1985. godine.

Tokom sedam festivalskih večeri publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Beograda predstavom „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, Atelje 212 sa Loerovom predstavom „Nevinost“, a komad Marina Držića „Dundo Maroje“ izvešće Kruševačko pozorište.

„Gospođu ministarku“ Branislava Nušića izvešće Narodno pozorište iz Niša, a Mihailovićev komad „Protuve piju čaj“, Šabačko pozorište.

Predstavu „Jare u mleku“, odigraće glumci Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Poslednje večeri festivala publici će se predstaviti pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ sa komadom „Orkestar Titanik“.

Upravnik Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru Vladimir Đuričić rekao je da je promenjen vizuelni identitet nagrade najboljem glumcu i da će to ove godine biti mini statueta spomenika Zoranu Radmiloviću, koji je podignut u Zaječaru.

Svake večeri će se dodeljivati nagrada „Zoranov brk“, zatim nagrada nazvana po preminulom scenografu zaječarskog pozorišta Krstomiru Milovanoviću i druge nagrade, a novčani deo je obezbedila Elektroprivreda Srbije, rekao je Đuričić.

Ovogodišnji žiri Festivala činiće režiser Mihajlo Vukobratović, muzičar Kornelije Kovač i glumac Irfan Mensur.

Organizatori kažu da je ideja vodilja ovogodišnjeg festivala bila misao Zorana Radmilovića – „Pozorište je to: koliko god da je surovo, ipak, ipak – razgaljuje“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *