Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJE VUKOV SABOR

U Loznici će sutra biti zvanično otvoren 77. Vukov sabor, jedna od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Saborske svetkovine otvoriće u 20.00 časova u Vukovom domu kulture ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, a u okviru prvog saborskog programa, izložbom fotografija biće predstavljena kultura i istorija grada Kragujevca.

Tokom sedmodnevnog saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu planirano je petnaestak različitih književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja.

Završna saborska svečanost, posvećena obeležavanju 50. godina od dodele Nobelobe nagrade za književnost Ivi Andriću, biće održana u nedelju, 18. septembra, na Saborištu u Tršiću. Saborsku besedu, odrzaće Angela Rihter, profesorka slavistike na Univerzitetu u Haleu, što je prvi put da saborski besednik bude iz inostranstva.

Potom će Kruševačko pozorište izvesti adaptiranu predstavu „Prokleta avlija“ po romanu Ive Andrića, a u režiji Nebojše Bradića. Sabor je najstarija i najmasovnija kulturna minifestacija u zemlji. Organizuje se od 1933. i do sada nije održan samo dva puta, tokom Drugog svetskog rata, 1941. i 1944. godine.

Organizator je loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, uz podršku Ministrstva kulture, informisanja i informacionog društva i grada Loznice.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *