Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA VOJVODINE: BRANKOVA NAGRADA DANILU LUČIĆU

Danilo Lučić ovogodišnji je dobitnik Brankove nagrade i to za pesničku knjigu „Beleške o mekom tkivu“. Poznati su i finalni učesnici takmičenja za slem poeziju, a Društvo književnika Vojvodine je saopštilo da će nagrade biti uručene na 9. Međunarodnom novosadskom književnom festivalu koji će biti održan u Novom Sadu od 25. do 29. avgusta.

Društvo književnika Vojvodine dodeljuje 54. put Brankovu nagradu za najbolju prvu knjigu pesama na srpskom jeziku, autoru do 29 godina, objavljenu između dva uručivanja (avgust 2013-avgust 2014).

Na konkurs je ove godine pristiglo više od deset knjiga, što žiri smatra nezadovoljavajućim i alarmantnim znakom izostajanja podrške mlađim pesnicima.

– U uži izbor ušli su: Žarko Aleksić sa knjigom „Kućni bioskop“ (Matica srpska Novi Sad, 2013, Edicija Prva knjiga), Danilo Lučić sa zbirkom „Beleške o mekom tkivu“ (Studentski kulturni centar Kragujevac, 2013, Biblioteka Prvenac) i Bojan Marković sa knjigom „Riba koja je progutala svet“ (Gradska bilbioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak, Nagrada Mladi Dis) – navodi se u saopštenju Društva književnika Vojvodine.

Brankova nagrada

Brankova nagrada je najznačajnije priznanje za prvu knjigu na srpskom jeziku za pesnike do 29 godina. Dosadašnji dobitnici svedoče o značaju nagrade u afirmaciji najmlađih aktera srpske književnosti. Među dobitnicima, u više od pedeset godina postojanja, su i Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Borislav Radović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović, Raša Livada, Dragan Jovanović Danilov, Tanja Kragujević, Nina Živančević, Ana Ristović i mnogi drugi.

Žiri u sastavu: Vladimir Gvozden, Stevan Bradić i Dragana V. Todoreskov (predsednik) jednoglasno je doneo odluku da ovogodišnja, 54. Brankova nagrada pripadne Danilu Lučiću.

Knjigu Beleške o mekom tkivu čine tri ciklusa – Beogradski kelidoskop, Beleške o mekom tkivu i Ogledalo na dnu ponora.

– Dok u prvom ciklusu dominiraju urbane teme, slike društvenog miljea (Himna Beogradu, Manični ulični propovednici, Akustika ulice, Plavi most), te bi se moglo reći da sam Beograd, tj. pojedini njegovi delovi, predstavljaju prave protagoniste „radnje“ pesama, a u drugom ciklusu telo postaje preokupacija, pesnik u samom subjektu vidi poprište emotivnih lomova, duboko kontemplativnih promišljanja, ostajući jednako ličan i univerzalan.

Treći ciklus tematski je heterogen, i pored mnogobrojnih efektnih književnih reminiscencija, razvijenih slika i različitih postizanja ritma (refrenima, lirskim paralelizmima, anaforama i dr.) ostao je, prema našem mišljenju, u senci prethodna dva. Ipak, snaga Lučićevog izraza, njegova britka ironija povodom društvenih odnosa ali i samih egzistencijalnih pitanja, te efektno poentiranje nekolikih pesama odaju pesnika koji je krenuo putem zrelosti i mi verujemo da će narednim poetskim ostvarenjima istu zrelost i dokazati – navodi se u obrazloženju žirija.

Danilo Lučić je rođen u Beogradu 1984. Diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je završio i master studije. Piše poeziju, prozu i kritiku. Živi i radi u Beogradu.

Društvo književnika Vojvodine podseća da je programski odbor 9. Međunarodnog novosadskog književnog festivala raspisao konkurs za slem takmičenje.

Konkursna pravila su predviđala da pesme budu napisane u slem maniru i da kandidati mogu da pošalju najviše osam pesama koje treba da u govornoj veziji budu kraće od četiri minuta.

Na konkurs su stigli radovi oko dvadeset kandidata, a komisija (u sastavu: Branislav Živanović, Minja Bogavac i Dragan Babić) obavila je i zaključila selekciju 1. avgusta.

Nakon čitanja radova i diskusije, komisija je donela odluku da se kao učesnici polufinalnog slem takmičenja pozovu Blagojević Vladimir (1992, Beograd), Mijatović Milan (1972, Beograd), Nedić Damir (1984, Kragujevac), Radovančević Dragan (1979, Sremska Mitrovica), Rudan Siniša (1978, Beograd), Sailović Deana (1971, Sremski Karlovci) i Todorović Marjan (1979, Niš). Polufinalno i finalno takmičenje će se održati 28. avgusta (23h) u Kafeu „Bistro“.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *