Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČETRDESETŠESTI BITEF OD 12. DO 22.SEPTEMBRA

Na 46. festivalu Bitef, koji se pod naslovom „Izlet u istinu“ održava od 12. do 22. septembra, biće izvedeno 13 predstava.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da su najmanje posledice od smanjenja budžeta u kulturi pretrpeli festivalii izrazila uverenje da će vrhunska ostvarenja na ovogodišnjem Bitefu nadomestiti njihov broj.

Direktorka festivala Jelena Kajgo rekla je da je bilo teško organizovati ovogodišnju manifestaciju, jer su bili razapeti između visokih očekivanja publike i potrebe da se održi renome festivala, s jedne strane, i smanjenog budžeta, s druge.

Ona je navela da je osnivač Bitefa grad Beograd za 46. izdanje festivala izdvojio 23,6 miliona dinara, Ministarstvo kulture 17 miliona, AP Vojvodina 2,6 miliona, grad Novi Sad 500.000 dinara, nešto manje sume izdvojili su Ministarstvo spoljnih poslova i opština Stari grad, a tu je i više donacija, kako bi se približili iznosu od 60 miliona dinara, koji je „neophodan za organizovanje ovakvog festivala“.

Ministar kulture Bratislav Petković pohvalio je selekciju Bitefa, koji, kako kaže, prati od samog početka i poručio organizatorima da mogu da računaju na podršku ministarstva, jer će se truditi da festival dobije sredstva koja zaslužuje.

Umetnički direktor i jedan od selektora Bitefa Jovan Ćirilov najavio je 13 predstava – šest iz inostranstva, tri regionalne produkcije i četiri domaće.

Festival će otvoriti predstava „Pastorov crni veo“ Romea Kastelučija, u izvođenju ansambla „Societas Raffaello Sanzio“ (Italija). Na programu će biti i „Život i vremena, epizoda br. 1″ „Oklahoma teatra“ iz Njujorka, u režiji Pavola Liske i Keli Kuper, „Velika i neverovatna istorija trgovine“ Žoela Pomeraa (Francuska), „Krvave svadbe“ po tekstu Garsije Lorke i u režiji Miloša Lolića, u produkciji minhenskog „Folksteatra“ i „Deca sunca“ holandskog reditelja Iva van Hovea, kao i komad „Suviše smrtni“ Šobane Džejasing (Engleska).

U regionalnoj selekciji su dve predstave u produkciji zagrebačkog Teatra &TD – „Mrzim istinu“ Olivera Frljića i „Nosferatu“ Saše Božića, kao i „Gozba“ Simone Semenič, u režiji Primoža Ekarta i slovenačkoj produkciji, koja se izvodi u stanu.

Od domaćih predstava uvrštene su „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milivojevića, „Oni žive“ Maje Pelević i Milana Markovića, „Dogs and Drugs“ Andraša Urbana i Vežba iz koreografije pažnje „Tačka bez povratka“ Stanice „Servis za savremeni ples“, autora Dalije Aćin i Siniše Ilića.

Pripremljen je i interesantan prateći program, a ulaznice po cenama od 1.000 do 2.000 dinara biće u prodaji od 1. septembra u Pozorištu na Terazijama.

Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *