Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOŠARKA SE VRATILA

VRHUNSKI SHOW U prvom kolu olimpijskog turnira Hrvatska je svladala Australiju sa 97:82

Tome se nismo nadali ni u ružičastim snovima. Nakon što su Kinezi organizirali nezapamćeno otvaranje Igara, spektakularno je bilo i hrvatsko otvaranje na olimpijskom košarkaškom turniru.

Vrištali i Amerikanci

Američki novinari koji su sjedili iza nas vrištali su od uzbuđenja gledajući kako Hrvati razbijaju Australce (97:82). Za njih je to bilo čudesno otkriće.

Čovjek od 76 milijuna dolara jučer se protiv hrvatskih centara loše proveo. NBA zvijezda Andrew Bogut bio je nevidljiv uz naše igrače Baraća, Lončara i Prkačina. Sve to rezultiralo je sa samo 10 koševa i četiri izgubljene lopte centra hrvatskog podrijetla.

Hrvatska – Australija 97:82

Hrvatska: Prkačin 16, Banić 16, Tomas 12, Planinić 12, Lončar 10, Ukić 9, Kus 7, Popović 6, Barać 4, Rozić 3, Nicević 2

Australija: Nielsen 13, Barlow 12, Bogut 10, Mills 9, Ingles 7, Anstey 6, Newley 6, Redhage 6, Bruton 5, Worthington 4, Andersen 4

Prolazeći kroz „mixzonu“, hrvatski izbornik široka je osmijeha kazao hrvatskim novinarima da pozdrave Boguta. Referirao se Jasko valjda na onu nategnutu izjavu Boguta da želi pobijediti Hrvatsku 30 koševa, a ako treba i 50.

A jučer je moglo biti upravo obratno. Hrvati su u 37. minuti poveli 29 razlike (95:66) i da se u tom samozadovoljstvu nisu opustili nikad Australci ne bi smanjili na koliko-toliko snošljivih 15 koševa zaostatka.

Hrvati su gađali trice nevjerojatnih 12-16, u prvom poluvremenu čudesnih 7-8.
– Imali smo sjajnu šutersku večer, no obrana je ta koja je prelomila utakmicu – drži hrvatski strateg Jasmin Repeša. Baš kao i u Ateni, i ovdje je recept napadačke uspješnosti bio ravnomjerno sudjelovanje niza igrača.

Hrvatska je imala petoricu dvoznamenkastih, između 10 i 16 koševa (Prkačin i Banić po 16, Planinić i Tomas po 12, Lončar 10). Čvrsti Lončar imao je i 10 skokova, a Popović se upisao u strijelce tek u 29. minuti, no zato je asistirao.

Problem igre protiv različitih varijanti suparničke agresivne obrane Hrvati su rješavali s tri dobra driblera. U napadačkoj igri leđima košu ovacije je zaradio kapetan Nikša Prkačin koji je jednom tako zarolao Nielsena da nije znao gdje je.

Perfekcionist Jasko

Perfekcionist kakav jest, Repeša nije bio zadovoljan što je razlika pala pa je na plus 21, dvije minute prije kraja, zatražio minutu odmora.

– Na ovakvom turniru svaki koš može biti važan. U tim trenucima uvijek imate unutarnju borbu treba li sačuvati igrače od zamora ili ganjati razliku – objasnio je hrvatski izbornik.

Na putu prema svlačionici Australci su prolazili s izrazom nevjerice. Izgledali su kao ljudi koji ne razumiju što ih je to snašlo. Porazbacala ih je hrvatska košarkaška oluja.
Izvor: Vecernji Dražen Brajdić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *