Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AJNŠTAJNOVA PISMA NA AUKCIJI

Kada nije razrađivao teoriju relativiteta Albert Ajnštajn je pisao pisma u kojima se doticao raznih tema, od Boga, studija svog sina, do male lokomotive koju je dobio kao dečak.
Ajnštajnova pisma, na engleskom i nemačkom, rukom pisana ili kucana na mašini, danas će biti ponuđena na aukciji.

Kako navode iz aukcijske kuće Profajls in histori, pisma koja je decenijama prikupljao jedan kolekcionar predstavljaju jednu od najvećih kolekcija Ajnštajnovih privatnih pisama koja se našla na aukciji.

– Pisma nude uvid u Ajnštajnova razmišljanja van komplikovanih naučnih teorija – kaže osnivač aukcijske kuće Profajls in histori Džozef Madalena.

– Svi znamo za njegova dostignuća, kako je promenio svet teorijom relativiteta. Ali, ova pisma pokazuju njegovu drugu stranu. Šta je savetovao decu, kako je verovao u Boga – rekao je Madalena

Jedno od pisama Alberta Anštajna koje će se naći na aukciji

U jednom pismu Ajnštajn jedog od sinova tera da radi geometriju, u drugom teši prijateljicu koja je otkrila da je muž vara, u pismu ujaku priseća se igračke koju je dobio kao dečak.

Kada je reč o Bogu, ispostavilo se da je Ajnštajn bio agnostik, a ne ateista, kako se verovalo.

Madalena očekuje da će 27 pisama „otići“ za 5.000 do 40.000 dolara, ali je naglasio da su, prema njegovom mišljenju, pisma neprocenjiva za razumevanje jednog od najsjajnijih naučnika 20. veka.

– To su sasvim sigurno najvažnije stvari koje sam dotakao. Ovo nije autogram Bejba Ruta ili potpisana fotografija Merilin Monro, ovo su istorijski značajni dokumenti – rekao je Madalena.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *