Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DECA – NAJVEĆE ŽRTVE RATA

Sinema Siti festival

Reditelj Barmak Akram snimio film o jednom od najvećih avganistanskih problema – napuštenoj deci koja rastu na ulicama

Barmak AkramNovi Sad – Dvadeset pet godina rata ostavilo je više od 50.000 dece, siročadi ili iz porodica pogođenih siromaštvom, na ulicama Kabula. Toliko dece, svakodnevno je suočeno sa glađu, bolešću, nasiljem, drogom i prostitucijom. Bez roditelja i obrazovanja, oni rastu na ulicama, ističe reditelj Barmak Akram, autor filma „Kabulsko dete” koji se prikazuje u internacionalnom takmičarskom programu festivala Sinema siti u Novom Sadu.

Potresnu priču o ženi koja napušta šestomesečnu bebu i ostavlja je u taksiju, reditelj Akram prikazuje i na komičan način, što kod publike u svetu izaziva suze u očima, a u Avganistanu, prema rečima autora, smeh.

– Prve asocijacije na Avganistan su teroristi, muškarci sa bradama, zabrađene žene, što nije stvarnost, već konstruisana medijska slika. Želeo sam da prikažem drugačiji Avganistan, posledice decenijskog rata vođenog u mojoj zemlji, da sa stereotipa skrenem pažnju na decu koja su najveće žrtve rata – objašnjava reditelj koji je posle ulaska vojske nekadašnjeg SSSR-a u Avganistan 1979. godine, prema savetu oca, emigrirao u Francusku gde je studirao na čuvenoj Femis akademiji u Parizu i, kako kaže, „školovanjem se borio protiv rata”.

Kada se vratio u Avganistan 2002. godine, reditelj je, ističe, „zatekao ruševine koje podsećaju na najskuplji dekor holivudskih ratnih filmova, ali i mnogo napuštene dece na ulicama”. Kada je počinjao snimanje igranog debija „Kabulsko dete”, Akram je angažovao četvoro dece, beskućnika sa ulice, čiji su honorari, iako mali, bili u visini jedne godišnje avganistanske plate.

I. Aranđelović – Politika

——————————————————-

Ministar Bradić na Sinema sitiju

Ministar kulture Nebojša Bradić bio je gost jučerašnjeg akademskog programa Sinema siti festivala i govorio na temu „Vreme(na) krize i filma”, zajedno sa nekadašnjom ministarkom Nadom Popović-Perišić. Bradić je istakao da će Ministarstvo kulture, shodno ekonomskoj krizi i rebalansu budžeta, podržati domaću filmsku produkciju i izrazio nadu da će biti realizovano šest do osam novih igranih filmova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *