Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARNI SERIJAL „BITI ČOVEK – IVO ANDRIĆ“

Dokumentarni serijal „Biti čovek – Ivo Andrić“ biće predstavljen 13. marta u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

Autor i producent je Sonja Mihajlov, reditelj Miljan Glišić, prema scenariju Danice Pajović i Mihajlovljeve, u produkciji kuće „Stanković i sinovi“.

Serijal u četiri epizode prati uzbudljiv životni put Andrića i sniman je u gradovima bivše Jugoslavije koji su obeležili njegov život (Travnik, Sarajevo, Zagreb, Zenica, mesto u Bosni Guča Gora, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Herceg Novi), kao i na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu – gradu u kome je najduže živeo i napisao svoja najveća dela.

Segmenti su snimani i u Krakovu i Stokholmu.

Prvi put posle više od pola veka jedna filmska ekipa iz Srbije je snimala u Nobelovom komitetu u čuvenoj rokoko sali u kojoj se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gde se održava ceremonija svečane dodele Nobelove nagrade i u Gradskoj kući, gde švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za Nobelove laureate.

Autorka vodi publiku kroz biografiju i stvaralaštvo Andrića. Njeni sagovornici bacaju novo svetlo na privatni život, ideološko opredeljenje, diplomatsku karijeru i umetničke uzore velikog književnika, ali i definišu socio-kulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić.

U serijalu govore književnik Muharem Bazdulj, mr sc. Velimir Visković, dr Ranko Vujačić, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, dr Žaneta Đukić Perišić, Zona Kalember, dr Miloš Ković, direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, reditelj Emir Kusturica..

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *