Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FARUKU ŠEHIĆU NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“

12. Međunarodni književni susreti u Tuzli

Bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić dobitnik je regionalne književne nagrade „Meša Selimović“ za roman „Knjiga o Uni“, javili su u subotu uveče bh. mediji. Nagrada je dodjeljena u okviru 12. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis koji se u nedjelju završavaja u Tuzli

Odlukom petočlanog žirija kojim je predsjedavao akademik Zdenko Lešić, Šehiću je pripala statua Mastionica i pero, rad akademskog vajara Pere Jelisića i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM. Nagrada je dodijeljena u subotu uveče na kompleksu Panonica u Tuzli.

Priznanje „Meša Selimović“ dodjeljuje se autorima i autoricama sa područja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a Šehićev roman je ove godine bio u konkurenciji sa knjigama Sanjao sam slonove Ivice Đikića (Hrvatska), Kalendar Maja Zorana Ferića (Hrvatska), Mein Kampf Svetislava Basare (Srbija) i Bernardijeva soba Slobodana Tišme (Srbija).

Faruk Šehić je rođen 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-1995. Jedanput je teško ranjen. Rat završava u činu poručnika. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine.

Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Manifestacija Cum grano salis završava se u nedjelju druženjem novinara sa ovogodišnjim laureatom.

Izvor: e-Novine Photo: LA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *