Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KA MJUZIKLU, DŽEZU I FILMSKOJ MUZICI


Mokranjčevi dani 44. put od 11. do 16. septembra u Negotinu

Festival 44. Mokranjčevi dani biće održan od 11. do 16. septembra u Negotinu. Direktorka festivala „Mokranjčevi dani“ Dragana Knežević istakla je da je Stevan Mokranjac jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata.

Prema njenim rečima, pred nama je šest dana Mokranjca tokom kojih će publika moći da čuje 12 horova i 11 celovečernjih koncerata. ,,Organizovali smo i raznovrstan naučni, umetnički i obrazovni prateći program, kao i likovne kolonije. Na festivalu će gostovati strani horovi iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. Nadam se da će horovi pokazati visoki umetnički nivo, jer festival ima i takmičarski deo, a međunarodni žiri treba da bude zadovoljan. Mislim da je ovogodišnji festival u programskom smislu nadmašio predhodni festival, jer je interdisciplinarno proširen, a ima i novih formi, tako da se granice festivala pomeraju ka mjuziklu, džezu i filmskoj muzici. Negotin ima veliku turističku i kulturološku ponudu, a odlično je kada se to spoji sa Mokranjčevim danima.“, izjavila je Dragana Knežević.

Festival će otvoriti predsednica Opštine Negotin Radmila Gerov, književnik Vidosav Knežević i predstavnik Ministarstva kulture u petak, 11. septembra, u 17 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući. Horovi iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Beograda i Makedonije nastupiće od 19 sati u Domu kulture. U subotu, 12 septembra, u 12 sati biće održana naučna tribina „Sto godina filmske muzike“ u Mokranjčevoj rodnoj kući, dok će u 19 sati biti otvorena izložba slika Olje Ivanjicki u Domu kulture, a u 20 sati će koncert filmske muzike održati Beogradski revijski orkestar i Hor.

U nedelju, 13. septembra, organizovan je izlet u selo Mokranje. U ponedeljak, 14. septembra, u 19 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući nastupiće Hor „Jazz Voices“ iz Mađarske. Pozorište na Terazijama gostovaće na festivalu sa mjuziklom „Cigani lete u nebo“, koji će izvesti 15. septembra u 20 sati. Na zatvaranju festivala, u sredu, 16. septembra, u 19 sati u Domu kulture će nastupiti Hor „Rondo histriae“ iz Hrvatske, a u 20.30 sati folklorni ansambl „Romafest Gypsy Dance Theatre“ iz Rumunije. Finansijska sredstva za organizaciju festivala „Mokranjčevi dani“ izdvojili su grad Negotin i Ministarstvo kulture RS.

Izvor: Danas S. Bujišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *