Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZLATNA MIMOZA ZA FILM „KAKO SU ME UKRALI NEMCI“

Herceg Novi – Gran pri – Velika Zlatna mimoza filmskog festivala u Herceg Novom dodeljena je filmu „Kako su me ukrali Nemci“ reditelja Miloša Radivojevića. Žiri, koji je radio u sastavu: Biljana Srbljanović, predsednik, Jordan Plevneš i Vladimir Perović, „smatra da je pred sobom imao čisto remek delo moderne evropske kinematografije: snažnu, potresnu, pametnu i plemenitu sagu, koja je ne samo autobiografija jednog velikog umetnika, već i čitavog našeg regiona, države i skupine država i ideja, od njihovog sastajanja, ratovanja do raspada, autobiografija o drugima, o svima nama“.

Radivojeviću je pripala i Zlatna mimoza za režiju, a ovaj film osvojio je i nagradu za najbolju žensku ulogu koja je dodeljena Jeleni Đokić za ulogu Jelene, i nagradu za najbolju kameru, koje je pripala je Radoslavu Vladiću. „Mimoza“ za najbolju mušku ulogu pripala je ex aequo Tihomiru Staniću za ulogu Dabe u filmu „Neprijatelj“, reditelja Dejana Zečevića, i Jordanu Simonovu za ulogu Mirse u filmu „Pank nije mrtav“, reditelja Vladimira Blaževskog. Za najbolji scenario nagrađen je Đorđe Milosavljević za film „Neprijatelj“. Specijalna nagrada žirija dodeljena je reditelju Branku Baletiću za film „Lokalni vampir“.

Nagrada fondacije Živko Nikolić za osoben pristup filmskom izrazu dodeljena je Željku Sošicu za film „Mali ljubavni bog“. Nagrada „Milan Žmukić“ koju tradicionalno dodeljuje Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival za ukupan doprinos Festivalu pripala je ove godine reditelju Branku Baletiću. Nagrada se sastoji od statuete, rada hercegnovskog vajara Nikole Nikše Kosića i slike, rada akademskog slikara Ljubisava Milunovića.

Izvor: Danas K. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *