Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KULTURA NA SNIŽENJU

Hronična besparica prinudila je kulturne poslenike da snize cene. U većini knjižara knjige sa prodaju sa popustom, a niže cene ulaznica pune pozorišta i bioskope.

Svakodnevni životni troškovi i mesečne obaveze tanje novčanike, pa za lična zadovoljstva jedva da ostane novca. Knjiga, pozorište, bioskop i koncert su, nažalost, luksuz za većinu stanovništva u Srbiji. Ipak, ima izdavača i pozorišta koji se trude se da raznovrsnim akcijama umetnost učine dostupnijom.

U Beogradu i još devet gradova Srbije, u knjižarama „Delfi“, još od oktobarskog sajma knjiga, knjige se mogu kupiti po veoma povoljnim cenama. U ponudi je 500 naslova izdavačke kuće „Laguna“.

Siniša Ljuština iz knjižare „Delfi“ kaže da se popust kreće od 40 do 90 odsto po naslovu.

„Žanrovski veoma raznoliki, od enciklopedija, priručnika iz hortikulture, kuvara, do beletristike i gift knjiga za decu“, ističe Ljuština.

Žanrovski veoma raznoliki, od enciklopedija, priručnika iz hortikulture, kuvara, do beletristike i knjiga za decu.

Slikovnice koštaju od 20 do 180 dinara. Cena enciklopedija za najmlađe snižena je sa 1.680 na 670 dinara. „Saga o umetnosti“ stajala je 6.900 dinara, a sada se može kupiti za 1.900 dinara. Romani stranih i domaćih pisaca plaćaju se nešto više od dvesta dinara.

U knjižarama „Evro Đunti“ na popustu je 99 naslova iz oblasti beletristike, tri knjige za 810 dinara, a u „Vulkanovim“knjižarama u ponudi je 20 najtraženijih knjiga po ceni od 499 dinara.

Jugoslovensko dramsko pozorište i u februaru nastavlja sa akcijom „Umetnost na popust“. Cene karata za sve predstave umanjene su 50 odsto.

„Pozorište je ponovo puno kao nekada. Sada je ta prihvatljivija cena postala još dostupnija, širokim da tako kažem ljubiteljima pozorišta. Cene karata su 250, 500 i 750 dinara“, kaže Aleksandar Ranđelović blagajnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Preko interneta knjige se mogu kupiti sa popustom do 30 odsto. Na sajtovima kao što su popusti i grupovina, cene karata za pojedine pozorišne predstave snižene su i do 55odsto. Ulaznice za filmske projekcije jevtinije su utorkom u bioskopu „Sinepleks“, a sredom u bioskopu „Takvud“.

Dame mogu pogledati omiljeni film sredom u bioskopu „Kolosej“. Članovi Porodičnog film kluba „Sinepleks“, mlađi od 14 godina, plaćaju ulaznicu 280 dinara u Beogradu, 220 dinara u Kragujevcu i 200 dinara u Nišu.

Izvor:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *