Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VRAĆENO VAN DAJKOVOVO REMEK-DELO

Posle dva veka

Remek-delo flamanskog majstora Antona van Dajka „Mučeništvo svetog Sebastijana“ ponovo se, posle dva veka, nalazi u manastiru Eskorijal, u blizini Madrida, piše dnevnik Pais

Slika flamanskog majstora (1599-1641), Rubensovog učenika i omiljenog portretiste na engleskom dvoru, nalazila se u Eskorijalu od 1656. do 1809, kada je misteriozno nestala u konfuziji izazvanoj francuskom okupacijom.

„Mučeništvu svetog Sebastijana“ ušlo se u trag 1930, u jednoj privatnoj zbirci u francuskom gradu Lionu. Godine 2000. slika je prodata na aukciji kod Christie’s u Londonu, a krajem 2008. španska vlada ju je kupila od londonske galerije Weiss, za 2,5 miliona evra, dodaje Pais.

Veoma cenjen u svoje vreme, Van Dajk je za 42 godine, koliko je živeo, naslikao oko 800 slika, od kojih su velika većina portreti. Dnevnik navodi da je Dijego Velaskez, tadašnji španski dvorski slikar, izabrao Mučeništvo svetog Sebastijana da krasi Eskorijal, a slika je vraćena na isto mesto za koje se veruje da je odabrao Velaskez.

Izvor: e – Novine/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *