Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CRTANI ROMANI ŠOU 11. PUT

Ovogodišnji međunarodni festival stripa Crtani romani šou održat će se od 14. do 16. studenog u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu.

I ove će godine zagrebački SC otvoriti svoja vrata brojnim strip zaljubljenicima koji će se, unutar tri dana, moći družiti sa velikanima hrvatskog stripa, jednim slovencem i jednim američkim koloristom. Gosti ovogodišnjeg sajma autori su koji su, svaki na svoj način, obilježili pojedine faze u razvoju strip umjetnosti u Hrvata. Jedan od njih je Ivica Bednjanec, čije ste radove mnogi mogli upoznati kroz ‘Modru Lastu’, ako već niste imali priliku u rukama držati ‘Nježni sport’, ‘Omoškolce’ ili strip o Barunu Trenku. Kao hommage Bednjancu u nakladi udruge CRŠ bit će objavljen novi album njegovih radova, a hoće li ugledati svjetlo dana do početka CRŠ-a, ovisit će o božjoj providnosti i milosti tiskara.

Od stare garde prostorima SC-a proparadirati će još i Jules Radulović (Afričke pustolovine, Kroz minula stoljeća, Partizani), i Žarko Beker (Pavel Biri, Neven i Bobo, Špiljko) od kojih ćete iz prve ruke moći čuti kako izgleda rad na tržišno nezahvalnom mediju (barem na ovim prostorima) u vrijeme hardcore socijalizma.

Predstavnik nove generacije hrvatskih strip autora ove je godine Esad T. Ribić (intervju s njime možete pročitati u zadnjem broju Kvadrata), jedan od mnogih našijenaca koji su u potrazi za kruhom svagdanjim posao našli kod američkih izdavača – Loki, Sub Mariner, Silver Surfer: Reqium, samo su neki od naslova ovog zagrebačkog autora čije je radove stripu nesklona publika mogla upoznati na naslovnicama Algoritmovih izdanja sage o Milesu Vorkosiganu i knjiga Georga R. Martina.

Strance ove godine predstavljaju Miki Muster, pionir slovenskoga stripa i animiranih filmova i Matt Hollingsworth, kako se to poslovično kaže – jedan od najboljih svjetskih kolorista, koji će na CRŠ-u održati predavanje naziva: ‘Digitalno koloriranje u vizualnim medijima’.

Najavljeni program (kojeg možete vidjeti ovdje) obećava dobru zabavu, druženje i nove spoznaje (za one čudake koje takve stvari zanimaju). No, valja napomenuti kako se ovogodišnji CRŠ preklapa sa završnim danima Interlibera što može dovesti do određenih konflikata budući da nam zakoni fizike još uvijek ne dopuštaju da budemo na dva mjesta u isto vrijeme.

U svakom slučaju pred nama je zanimljiv tjedan, a ako ste do sad, inflaciji unatoč, uspjeli uštedjeti koju kunu, vrlo je vjerojatno da će vam je oba festivala s lakoćom oteti.

Izvor Booksa hr Matko Vladanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *