Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARAC O DŽENIS DŽOPLIN NA FESTIVALU U VENECIJI

Autorka filma „Janis“ Ejmi Berg kaže da ju je pokojna bluz i rok diva Dženis Džoplin vodila u snimanju dokumentarca koji je prikazan van konkurencije na filmskom festivalu u Veneciji.

Film prati Dženis, autsajderku koja je odrastala u Port Arturu, Teksas, kroz njen meteorski uspon kao pevačice benda „Big Brother and the Holding Company“ do predoziranja heroinom kada je imala 27 godina u oktobru 1970. godine.

„Više puta sam želela da uradim nešto kreativnije, čega nije bilo u arhivima, što se možda nužno nije dogodilo, i svaki put mi je to propalo“, rekla je Berg.

„Osećam kao da me je Dženis vodila kroz montažu. Njen glas me je zaista vodio“, dodala je.

Za razliku od dokumentarca o Ejmi Vajnhaus „Amy“ koji se oslanjao na privatne snimke, Berg je svoj film radila koristeći arhivske materijale.

I pored toga, kaže da u filmu ima trenutaka koje čak ni najvatreniji obožavaoci Dženis Džoplin nisu čuli ili videli.

„Postoji 12 minuta novih audio i video snimaka. To je bio pravi izazov“, rekla je američka rediteljka, a prenosi Rojters.

„Postoje ljudi koji su išli na turneje sa njom poput Dejvida Daltona iz ‘Roling Stoun’ magazina pa smo koristili njihove snimke, ali i snimke koje je neko slučajno pronašao, kao i predivan materijal bez tona koji smo iskoristili“, rekla je ona.

Izvor:RTV/Foto: facebook.com/janisjoplin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *