Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KEMBRIDŽ NAJBOLJI UNIVERZITET

Britanski Kembridž zadržao se ispred večitog rivala – američkog Harvarda

Objavljena lista 300 prestižnih akademskih ustanova

Na listi najboljih univerziteta na svetu, koju je spremio „QS World University Rankings“, prvo mesto je zauzeo britanski Kembridž, čime je zadržao čelnu poziciju ispred američkog Harvarda, koju je imao i prošle godine. U top-deset univerziteta su samo visokoškolske institucije iz Velike Britanije i SAD, a od onih koji su najbliži srpskim studentima, Univerzitet u Beču najbolje se plasirao zauzevši 155. poziciju.

Italijanski univerziteti u Bolonji, Rimu (La Sapijenca), Padovi i Milanu drže 183, 210, 263. i 275. mesto, dok je Karlov univerzitet u Pragu 276. na ovoj listi.

Odmah iza njega na opštoj listi nalazi se Politehnički institut iz Milana, još jedan univerzitet koji privlači dosta studenata iz Srbije, a koji je ove godine uspeo da uđe među 50 najboljih tehnoloških univerziteta u svetu i sada zauzima 48. poziciju na toj specijalizovanoj listi.

Najstariji univerzitet nalazi se u Bolonji. Na listi mahom prednjače noviji univerziteti, osim broja 1 – Kembridža koji je osnovan 1096. godine. Od njega je jedino stariji Univerzitet u Bolonji (1088.) koji je ipak uspeo da uđe među prvih 200 rangiranih. Harvard, najbolje plasirani američki univerzitet, osnovan je 1636. godine.

Ben Souter, šef istraživačkog tima „QS“ koji je rangirao univerzitete, kaže da razlog za to što su čak četiri britanske visokoškolske institucije u prvih 10 leži i u tome što su oni okrenuti internacionalizaciji.

– To se posebno odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udeo u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz inostranstva. To je bitan faktor – rekao je Souter američkoj agenciji Blumberg.

Harvard, najbogatiji univerzitet na svetu, držao je prvo mesto na „QS“ rankingu od 2004. sve do prošle godine kada ga je pretekao Kembridž. Istraživači sastavljaju ovu listu analizirajući reputaciju ukupno 600 najboljih univerziteta na svetu, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 ljudi koji odgovaraju na pitanje kako vide istraživačke kapacitete svakog univerziteta ponaosob.

Američki univerzitet Harvard

Souter naglašava da bi odluka vlade premijera Dejvida Kamerona da smanji državnu pomoć za istraživanja britanskim univerzitetima, čime bi oni bili primorani da domaćim studentima povećaju školarinu i do iznosa od 14.600 dolara za godinu, mogla da ugrozi prvu poziciju Kembridža.

Ovaj univerzitet je, prema podacima „Fajnenšel tajmsa“, najbogatiji u Britaniji, a stranim studentima naplaćuje od 18.000 do 20.000 za godinu, znatno manje od Harvarda koji studentima koji dolaze izvan SAD traži od 38.000 do 40.000 po akademskoj godini.
Kanadski univerzitet Mekgil na „QS“ najbolje je plasiran od onih koji su van Britanije i SAD i zauzima 17. mesto, jednu poziciju ispred ciriškog ETH, Švajcarskog federalnog instituta tehnologije.

Od francuskih univerziteta najbolje je rangiran pariski Ekol normal superijer, na 33. mestu, dok je najbolje plasirani nemački Rupreht-Karls univerzitet iz Hajdelberga – na 53. poziciji.

Od azijski visokoškolskih institucija najbolji ranking u akademskoj javnosti ima Univerzitet u Hongkongu – na 22. mestu, a od ruskih to je Lomonosov, moskovski državni univerzitet, na 112. poziciji.

Izvor: Blic Online Nemanja Vlačo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *