Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IV PESNIČKI MARATON

U organizaciji književnog kluba „Sokolovo pero“, iz Sokobanje, održan je u subotu, 5. septembra, 2009. godine, „4. Pesnički maraton“, a tri dana ranije književni klub „Sokolovo pero“ je proslavio sedmi rođendan. Četvrti susret pesnika iz Srbije, u Sokobanji, održan je u sali bioskopa Moravica i otpočeo je minutom ćutanja čime je odata pošta nastradalim radnicima fabrike „Prvi Partizan“, iz Užica.

Predsednik Sokolovog pera, književnik Hranimir Milojković- Hrane, pozdravio je sve pesnike, učesnike takmičenja, a bilo ih je 44, iz Beograda, Aleksinca, Pančeva, Niša, Lapova, Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Knjaževca, Smederevske Palanke, Trstenika, Leskovca, Zaječara i Ćićevca, sa žaljenjem konstatujući da niko od predstavnika SO Sokobanja nije prisutan, iako je protokolom predviđeno da neko iz SO otvori takmičenje pesnika.

Potom je gospodin Milojković uručio specijalne zahvalnice za doprinos i afirmaciju kluba, Dušici Bogdanović, članu kluba i Milivoju Joziću, novinaru Politike i aforističaru iz Beograda. Milojković naglašava da su zahvalnice te vrste dobili samo osnivači kluba, od pre sedam godina i sada ja sa žaljenjem konstatujem da meni „specijalna zahvalnica“ nije uručena, a jedan sam od 16 osnivača Sokolovog pera, čak ni obična zahvalnica za višegodišnje pisanje o aktivnostima ovog kluba i njegovog predsednika, u listu „Timok“ i na sokobanjskim sajtovima, koje vidi ceo svet.

Nakon što je pročitao odredbe Pravilnika o radu maratona, voditelj Golub Radovanović je prisutnima u sali predstavio tročlani, stručni žiri: predsednik žirija, Tanja Cekić, profesor književnosti, iz Aleksinca, Borislav Bora Blagojević, književnik iz Ćuprije, član i Hranimir Hrane Milojković, književnik iz Sokobanje, član žirija. Ovoga puta i publika u sali je dobila priliku da bira najbolje pesme i u tu svrhu su podeljeni glasački listići, a zabave radi izabrana su još dva tročlana žirija, (muški i ženski), koji su imali zadatke da odaberu najlepšu pesnikinju i najelegantnijeg pesnika 4. Maratona.

Čast da prva nastupi i publici predstavi sebe i svoju poeziju, dobila je Dragana Gostev, iz Lapova, pesmom „Čežnja“, a u naredna dva sata na pozornicu bioskopa Moravica popelo se još četrdeset troje pesnika. Ljudi se razlikuju, prema tome i pesnici su različiti i raznoliko pišu, čulo se dosta stihova, bilo je lepih i onih manje lepih, a navešću istovetne komentare dvojice učesnika, Miloša Miloševića Šike, dramskog pisca iz Trstenika i Radoslava Stojanovića Šekspira, književnika iz Niša: „Ovakve pesme pišu deca uzrasta od prvog do trećeg razreda osnovne škole!“

Bilo-šta-bilo, čulo se, šta se čulo, žiriji su doneli odluke i evo rezultata njihovog rada:
– za najlepšu damu izabrana je Milena Milenović, iz Aleksinca;
– naelegantniji pesnik, Nenad Krstić, iz Lapova;

– žiri publike je glasao ovako:

1. mesto, Milena Milenović, „Sećanja me bole“,
2. mesto, Aleksandra Popović, „Trzaj“,
3. mesto, Kaja Stojanović-Nikolić, „Traje“;
– stručni žiri je pohvalio četiri pesme:

– „Traje“, Kaje Stojanović-Nikolić,
– „San u snu“, Radivoja Miladinović Packa,
– „U tišini trava“, Milana Miloševića,
– „Iza mene ostaće samo pjesma“, Branka Ćirovića Ćire;

– a, nagrade, po stručnom žiriju su dobili:

1. mesto, Slađana Mladenović, „Čaša ili ljubav“,
2. mesto, Miodrag Milunović, „Pesma izgnanika“,
3. mesto, Ljubomir Vujović, „Pogledaj brate“.

Ove godine u Sokobanju, na Pesnički maraton, nije došao Milan Stevanović Trnovica, književnik i predsednik književnog kluba „Jesenjin“, iz Beograda, ali mogu da pretpostavim da bi u časopisu „Jesenjin“ napisao ovako: „Opet su sve nagrade dali svojima.“ Kraj!
Vidimo se u Sokobanji!

One Response

  1. Sikina izjava me asocira na basnu „Lisica i gavran“. Toliko je dok je trajao maraton lobirao za svoju devojku, pa kad mu to nije proslo, daj onda da i on negde nesto izjavi, posle toliko godina svog “umetnickog rada“
    Bio je trezveniji dok je pio!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *