Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUŠKA KOMPANIJA U ATELJEU 212

Sociedade Masculina, plesna trupa iz Sao Paula (Brazil), čije ime u prevodu znači Udruženje muškaraca, zapravo je kompanija sačinjena samo od „jačeg pola“. Oni je se publici na Beogradskom festivalu igre predstavila  na sceni Ateljea 212 sa dve koreografije – „Palpable“ i „Između tela i plave boje“.

Već sledećeg dana (07.04.) nastupila je i u Narodnom pozorištu u Nišu, a kuriozitet je da su tako dalek put od Brazila do Srbije prevalili samo zbog BFI. Kompaniju i koreografije predstavili su juče na konferenciji za novinare u Ateljeu, Aja Jung – direktorka Festivala, i Anselmo Zola – jedan od osnivača i koreografa Sociedade Masculina.

Kompanija je osnovana 2003, kada je direktorka Vera la Fer, uočivši izvesnu prazninu na brazilskoj plesnoj sceni, odlučila da oformi trupu sastavljenu samo od muškaraca i to pre svega zbog toga što je način na koji oni izvode plesne pokrete upadljivo drugačiji od ženskog. Još jedna zanimljivost vezana za kompaniju je i da njeni igrači, njih devet, dolaze iz različitih krajeva Brazila, sa severa i juga, a Brazil je velika zemlja i ta razdaljina uslovljava i potpuno različite kulture, pa i drugačiji način igre kao bekgraund koji oni nose sa sobom. Različito je i njihovo socijalno poreklo, jedan od igrača izdržava čitavu porodicu od ovog posla i on igra sa posebnom vrstom energije i posvećenosti, primetio je Zola. I njihovo prethodno iskustvo u plesu je raznovrsno – od kapoere, preko drugih vrsta latino plesova, a u trupi je i jedan bivši fudbaler, dok samo dva igrača dolaze iz klasičnog baleta. Sociedade Masculina najpre je sarađivao sa svim domaćim, brazliskim koreografima, koji su, zbog većpomenute veličine ove zemlje, uneli sve njene kulturne i plesne raznolikosti u kompaniju, a tek odskora počinje saradnja i sa strancima i to „koreografima sa stavom“, kako je istakao Zola. Ono što sve njih privlači radu sa ovom trupom upravo je mogućnost da se izrazi kontrast između muškog tela i nežnih, krhikih plesnih pokreta u postavkama koreografa. Kompanija je inače u potpunosti privatna, sponzorisana od jedne velike brazilske firme, kojoj država zbog toga omogućava olakšice u porezu. Imaju i sopstveni plesni studio u koji dolaze i muškarci i žene, sa časovima i klasičnog i modernog baleta, a istovremeno se trude da omoguće što više besplatnih časova i stipendija zainteresovanima, kao i besplatnih predstava za decu, starije, sve one koji to sebi ne mogu da priušte, pa su često njihove poslepodnevne probe otvorene.

Prva koreografija koju će večeras izvesti – „Palpable“ (na portugalskom jeziku znači skriveno mesto koje treba prepoznati i dodirnuti na pravi način kako bi se probudilo ono ljudsko, osećajno i nežno), delo je grčkog koreografa Adonisa Fonjadakisa, koji je i preporučio Sociedade Masculina BFI. Druga koreografija, „Između tela i plave boje“ nazvana je tako jer u Sao Paulu, zbog velikog zagađenja, nemaju često priliku da vide plavo nebo. Ono je skoro uvek sivo i tračak plave boje u njemu ponekad nedostižna je sloboda. Ovo je koreografija Brazilca Enrikea Rodovalja i to na brazilsku muziku, u izvođenju čuvene pevačice Alcione.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *