Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TOMASU TRANSTREMERU NOBEL ZA KNJIŽEVNOST

STOKHOLM – Švedski pesnik Tomas Transtremer ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštio je u četvrtak u Stokholmu Nobelov komitet.

Transtremer (80) je nagradjen pošto je „kompaktnim, bistrim prizorima podario novi pristup stvarnosti“, navodi se u obrazloženju Švedske akademije.

Nadrealističke pesme o misterijama ljudskog uma donele su Transtremeru ugled jednog od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

Švedskom pesniku pripašće ček na deset miliona kruna (1,5 miliona dolara).

Njegove pesme prevedene su na više od 50 jezika, a njegovo stvaralaštvo uticalo je na pesnike širom sveta, posebno u Severnoj Americi.

Autor je zbirki pesama „17 pesama“ (1954), „Tajne na putu“ (1958), „Napola dovršeno nebo“ (1962), „Zvuci i šine“ (1966), „Barijera istine“ (1970), „Staze“ (1973), „Baltik“ (1974), „Divlji pijac“ (1983), „Za žive i mrtve“ (1989), „Tužna gondola“ (1996) i „Velika zagonetka“ (2004).

Izvor: Beta

Definitivno, pravda i u Nobelovom komitetu, konačno, pesnik laureat – sve čestitke Transtremeru, preko koga kraljica književnosti, ponovo zaseda na tron!

Redakcija www.kul-tim.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *