Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GORDANU KIČIĆU NAGRADA „ZORAN RADMILOVIĆ“

Dva glumačka priznanja koja dodeljuje Kompanija „Novosti“, nagrada „Zoran Radmilović“ Gordanu Kičiću za glumačku bravuru i Marku Baćoviću za epizodnu ulogu dobijena na 55. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, uručena su na svečanosti u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Nagradu za glumačku bravuru u znak sećanja na velikana srpskog glumišta Kompanija „Novosti“ dodeljuje od 1988.godine, a prema obrazloženju žirija „glumačka bravura je ostvarenje koje u majstorstvu igre, u smislu za neočekivani obrt i improvizaciju, izražava duh igre Zorana Radmilovića.

Ovogodišnjem dobitniku Kičiću, 23. članu velike glumačke porodice Zorana Radmilovića, nagrada je pripala za ulogu Vufa u mjuziklu „Kosa“ beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića.

Predsednica žirija Ksenija Radulović istakla je da je Kičić u mjuziklu „Kosa“, po gotovo jednodušnim ocenama, ostavio najupečatljiviji utisak, „ostvario je zavidan pevački i igrački standard, a svoju ulogu upotpunio je razgovetnom dikcijom i balansiranim energetskim nabojem“.

Ona je istakla da su specifičan šarm i duhovitost takođe osobenosti Kičićevog glumačkog postupka, da su ležernost i prividna lakoća nastupa upotpunile lik Vufa, „zanesenog i dobronamernog borca za promene, koji bi ostao tek jedan od idealista bez Kičićeve naglašene scenske harizme“.

Nagradu koju čini figurina Zorana Radmilovića u liku Kralja Ibija, rad pokojnog vajara Nebojše Mitrića, i novčani iznos od 70.000 dinara, Kičiću je uručila pomoćnik izvršnog direktora Kompanije „Novosti“ Snežana Stoisavljević.

Priznanje za epizodnu ulogu, najstarije nagrade van korpusa zvaničnih Sterijinih nagrada, pripalo je Baćoviću za epizodu u predstavi „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta koju je, prema tekstu mladog hrvatskog dramskog pisca Ivora Martinića, režirala Iva Milošević.

Baćović je 45.dobitnik ovog priznanja jer je prema obrazloženju žirija, igrajući sve vreme u istom, zatvorenom i statičnom kadru, ostvario uverljivu epizodnu ulogu sredovečnog Simona.

„Dok mu se kroz otvoreni maleni prozor vide samo glava i ramena, Baćović pronalazi efektna, a nenametljiva glumačka sredstva, ono što bi naizgled moglo da deluje kao limitirajući faktor za glumca, odsustvo upotrebe celog tela kao osnovnog glumačkog sredstva, pretvorio je u svoju prednost“, kazala je predsednica žirija Ksenija Radulović.

Baćović je nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 50.000 dinara.

Izvor: S-media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *