Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽENE U TITOVOJ SJENI

Izdavač/Distributer: V.B.Z. Godina izdanja 2008. Autor: Miro Simčić Cijena 69,00 Broj stranica 28 Uvez: meki
Fama o Josipu Brozu kao „socijalističkom caru“ i velikom ženskaru, pojavom knjige novinara Mire Simčića ‘Žene u Titovoj sjeni’ ozbiljno je dovedena u pitanje.

„Žensko pitanje“ bilo je važna sastavnica prijeratnih ideala jugoslavenskih revolucionara, pa je ono i u socijalizmu dobilo zaslužen tretman. S površine gledano, Josip Broz imao je pet „velikih ljubavi“ i bio je sve samo ne osamljen čovjek.

Zaronimo li dublje, otkrivamo šokantnu istinu: Tito je, unatoč svom nedvojbenom šarmu kod žena, uglavnom bio nesretan i osamljen muškarac, bilo zbog nekoliko naprasnih smrti svojih partnerica, bilo zbog najdugovjekijega braka, naravno s Jovankom (Budisavljević) Broz, koji se, kad je već bio star i onemoćao muškarac, pretvorio u pravi pakao zbog njezine neskrivene vlastohlepljivosti i psihičkog rastrojstva.

Osim tematiziranja Titovih partnerica, Simčić nas upoznaje i s dosad nepoznatim detaljima političkih i inih intriga koje su se iz dana u dan vrtoglavo smjenjivale na dvoru Brozovih, na Dedinju, te nam portretira galeriju likova koji su obilježili jugoslavensku socijalističku epohu, prije svih Ivana Stevu Krajačića koji je bio Jovankin „mentor“ i „osoba iz sjene“ koja je gotovo sudbinski utjecala na ondašnju jugoslavensku politiku, ali, čini se, i na stvaranje hrvatske države.

Izvor: Booksa.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *