Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BRILJANTNI SANTANA

Legendarni gitarista Karlos Santana održao je u sredu koncert pred oko 7.000 ljudi u Beogradskoj areni, gde je tokom dva sata i 10 minuta pokazao zašto uživa reputaciju briljantnog muzičara, potvrđenu sa 10 Gremi nagrada i mestom u Kući slavnih rokenrola. Džimi Klif odlično pripremio publiku za spektakl.

Dve godine nakon sjajnog koncerta u Donjem gradu Beogradske tvrđave, Karlos Santana je nastupio u Areni u okviru turneje na kojoj promoviše poslednji album Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time, sa obradama rok klasika.

Santanu je pratilo 10 vrsnih muzičara, među kojima su gitarista i vokal Tomi Entoni, klavijaturista Dejvid K. Metjuz, trombonista Džef Kresman, basista Beni Ritveld i vokal Endi Vargas.

Beogradska publika – negde oko 7.000 posetilaca – imala je priliku da uživa u njegovom maestralnom izvođenju pesama Back in Black, Spark of the Divine, Singing Winds Crying Beasts, Black Magic Woman, Maria Maria, Oye Como Va, Foo, Foo, Jingo, Smooth, Dame tu amor, A Love Suprime.

Pesmu Corason Espinado izveo je sa svojom suprugom, bubnjarkom Sindi Blekmen, koju je najavio rečima da je „život lep, a još je lepši ako ste zaljubljeni i da čovek koji nije zaljubljen, nije živ“.

Publika je gromoglasnim aplauzom i usklicima nagradila odličnu solo deonicu Blekmenove.

Ko je broj jedan? Novak Đoković!

Santana je između pesama govorio o ljubavi i svetlosti, slobodi uma, i potrebi da čovek svaki svoj dan učini najboljim, a u jednom trenutku upitao je publiku: „Ko je broj jedan?“. Posetioci su automatski pokazali rukama na njega, ali je slavni muzičar odgovorio: „Ne. Broj jedan je Novak Đoković i sve čestitke na tome“.

Petnaesti na listi 100 najvećih gitarista svih vremena, prema oceni časopisa Rolingstoun, dobitnik 10 Gremi nagrada i član Rokenrol kuće slavnih, još jednom je zadivio beogradsku publiku snažnim i emotivnim spojem roka, latino ritmova, džeza, a nadasve svojom neponovljivom interpretacijom.

Santana je na bis izveo pesmu Soul Sacrifice, koju je svirao davne 1969. na festivalu „Vudstok“, što ga je i učinilo popularnim, a publika je čula i hit Into the Night i Love, Peace and Happiness.

Sve to je bilo upotpunjeno maštovitom scenografijom, kojom je dominirala pozadina sa zvezdama i video-bimom na kome su se smenjivali snimci Santaninih starih nastupa.

Džimi Klif ne stari

Pre Santane, publiku su zagrejali veseli ritmovi sa Jamajke i veoma energični i živahni Džimi Klif, 63-godišnjak koji je sve vreme skakao na sceni i pozivao publiku da igra i peva sa njim.

Klif, koji je među prvima doneo muziku rodne Jamajke na svetsku scenu, u pratnji osmočlanog benda izveo je svoje najveće hitove – You Can Get It If You Really Want It, Many Rivers to Cross, I Can See Clearly Now, Wild World, Planet Earth, Afghanistan, Bongo Man.

Nažalost, Arena je tokom njegovog nastupa bila poprilično prazna jer, kada se Klif pojavio na sceni, publika je tek pristizala. Do toga je verovatno došlo zbog iznenadnog pomeranja koncerta za pola sata unapred na zahtev Santaninog menadžmenta.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *