Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBELEŽAVANJE JUBILEJA GRAFIČKOG KOLEKTIVA

Povodom obeležavanja 60 godina rada, Grafički kolektiv priprema nekoliko kulturnih događaja. Na temu „Grafika na ivici – grafika i njena granična područja u XXI veku“ raspravljaće na dvodnevnom simpozijumu (27. i 28. maja) grafičari, profesori i kritičari među kojima su i gosti Ričard Nojs (Engleska), Ljiljana Stipančić (Slovenija), Ondrej Mihalek (Češka), Viki Calamata (Grčka) i Margarita Šimat (Hrvatska).

Sa naše strane, o grafici kao imperativu našeg vremena govoriće i Zoran Todović, Jelena Srdanović, Bojana Burić, Ješa Denegri, Branimir Karanović, Ljiljana Ćinkul i Radonja Leposavić.Posle Majske izložbe grafika beogradskog kruga, tradicionalne manifestacije, koja se otvara 16. maja, za juni je predviđena izložba „Počeci modernog grafičkog dizajna u Srbiji“ koju priprema Gordana Popović-Vasić. Period od dvadeset godina omeđen je 1950. koja se smatra godinom raskida sa socijalističkim realizmom i 1970. godinom osnivanja Studentskog kulturnog centra koji je najavio savremen stav prema grafičkom dizajnu. Godine 1996. promovisan je konkurs za najbolji grafički dizajn, koji se raspisuje bijenalno, a nagrada „Grifon“ koja se tom prilikom dodeljuje stekla je renome u ovoj oblasti.

Na jesen pak sledi prezentacija kolekcije Grafičkog kolektiva u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, koju priprema Ljiljana Slijepčević. Ovaj dragoceni fundus sadrži više od 4.000 grafičkih listova i mapa, od pet stotina autora među kojima su i svi nagrađeni Velikim pečatom, i danas našim prestižnim priznanjem, kao što su Stojan Ćelić, Bora Iljovski, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Emir Dragulj, Živko Đak, Rada Selaković, Danijela Fulgosi…

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *