Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FRAND PRI FILMU „TAJNE“

60. KRATKI METAR

Scena iz domaćeg animiranog filma „Rebitlend“ koji je na nedavnom Berlinskom festivalu nagrađen „Kristalnim medvedom“

Za najbolji domaći film 60. „kratkog metra“ proglašeno animirano delo „Rebitlend“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg

Gran pri 60. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (statueta i 3.000 evra), koji je sinoć završen u Domu omladine u Beogradu, pripao je „Tajnama“ Margerite Spampinato, iz Italije, kratkom igranom filmu o svetu viđenom očima devetogodišnje devojčice. „Suptilnost, tihi pristup i distanciranost koje je autorka primenila u ovoj razarajućoj temi, ostavlja publiku da drhti od straha. Rediteljka uspeva da stvori zastrašujuće čudovište – vidljivo samo njegovim žrtvama – u poznatom i naizgled sigurnom okruženju“, naveo je žiri u obrazloženju.

Međunarodni žiri 60. „kratkog metra“, u sastavu: glumica Mirjana Karanović (predsednica), rediteljka animiranih filmova Marija Milanović Lazarevski, britanska rediteljka Afarin Eghbal, nemačka autorka Vera Šmit i reditelj Lordan Zafranović, Zlatnu plaketu Beograd za najbolji film domaćeg takmičarskog programa dodelio je animiranom delu „Rebitlend“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Zlatnom plaketom Beograd za najbolji film stranog takmičarskog programa nagrađen je „Oh, Vili“ Eme de Svef i Marka Džejmsa Rolsa, iz Belgije.

Zlatna medalja Beograda za najbolji dokumentarni film stranog programa pripala je dokumentarcu „Sutra ćemo ponovo da živimo“ Korine Gizen iz Nemačke, dok je za najbolji animirani, kratki igrani ili eksperimentalni film nagrađen ukrajinski „Nuklearni otpad“ Miroslava Slabošpitskog.

Zlatne medalje Beograda u domaćem programu dodeljene su: Ivani Todorović za „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“ (najbolji dokumentarni film), Stefanu Ivančiću za „Prolećna sunca“ (kratki igrani film) kojem je pripalo i priznanje „Sava Aćin“ koje na beogradskom „kratkom metru“, tradicionalno, dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, Vuku Palibrku za „Običan dan“ (animirani film), i Andreju Bokiza „Priču o stanovnicima zida“ eksperimentalni film), dok je nagradom za najbolju produkciju grupe filmova ovenčan Akademski filmski centar Dom kulture Studentski grad.

Diplome za pojedinačni autorski doprinos u delima domaćeg programa osvojili su: Igor Đorđević za snimateljski rad u „Prolećnim suncima“,Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi za animaciju u „Rebitlendu“, Vladimir Petroviću za montažu filma„Virus“ i kompozitorima Mirjani Vladisavljev i Ivanu Pavletićuza muziku u filmu „Priča o stanovnicima zida“.

Žiri je sve odluke doneo jednoglasno, istakla je predsednica Karanović dok je umetnički direktor festivala Janko Baljak rekao da je ove godine bilo mnogo više gledalaca, nego ranije, koji su pokazali veliku zainteresovanost za festival i projekcije filmova.

– Bio sam prijatno iznenađen kada sam video da publika na projekciji ekspiremntalnih filmova čak stoji sa strane – zaključio je Baljak.

Izvor: Politika I. Aranđelović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *