Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U GRADSKOJ BIBLIOTECI PREDSTAVLJEN DOBITNIK NAGRADE „MEŠA SELIMOVIĆ“

Novosadska čitalačka publika preksinoć je u čitaonici Gradske biblioteke prvi put imala priliku da se sretne s književnikom Petrom Sarićem, koji je za roman Sara (Srpska književna zadruga, 2008) ravnopravno podelio ovogodišnju nagradu „Meša Selimović“ s Vladimirom Kecmanovićem i njegovim romanom Top je bio vreo. Na promociji u čitaonici Gradske biblioteke govorili su članovi Velikog žirija Večernjih novosti, koji dodeljuje tu prestižnu domaću književnu nagradu, profesori Miroslav Egerić i Slavko Gordić, kao i sâm autor, koji je čitao odlomke iz romana Sara.

Miroslav Egerić je knjigu preksinoć ocenio kao značajnu i veoma sadržajnu, potom je opisujući kao „porodični roman“ koji se u svom drugom delu odvija u ratnim okolnostima što junake dovode u velika iskušenja. „Ovde nije reč o obnovi striktno realističkog romana“, kaže Egerić, objašnjavajući da pisac „zna i oseća ona nevidljiva, ali postojeća prenošenja dejstava od realnog ka tajanstvenom i metafizičkom, pa su pejzaži u njegovom romanu u isto vreme i izvesna duševna stanja“.

Hvala, sa strahom…

„Davno sam bio u Novom Sadu, a nikad pre nisam bio kao gost“, rekao je Petar Sarić na samom početku programa u čitaonici Gradske biblioteke, dodajući da se dobro oseća zahvaljujući domaćinima i posetiocima promocije, da bi nakon izlaganja Gordića i Egerića, ne krijući zbunjenost i oduševljenje, izjavio: „Zbunjivao sam se dok sam ih slušao! Nisam verovao da mogu u Novom Sadu, tako dalekom od mesta u kome živim, čuti ovakve reči. Zbog toga sam potpuno počastvovan i srećan. Hvala, sa strahom da se posle ovakvih reči ne uobrazim.“

Slavko Gordić je primetio da je roman Sara „razvijena svest o psihičkom u sve tri dimenzije – individualno nesvesno, porodično nesvesno i kolektivno nesvesno“. „Roman Petra Sarića pleni ambijentom, ljudima u njemu, živošću predela stopljenih s dahom prirode i ljudi u njima, ali i uverljivošću dijaloga“, ocenio je Egerić, a Gordić je priznao da je čitajući knjigu, još u rukopisu, bio u isto vreme „i obradovan, i zbunjen“, kao i da je priželjkivao njen uspeh, koji je kasnije usledio i kod kritike i kod čitalaca.

Glavnu (naslovnu) junakinju Sarićevog romana – Saru – Gordić je opisao kao „središte i vis Sarićevog romana“: „Lepotom, izuzetnošću i stradalništvom, kao da stoji između Stankovićeve Sofke iz Nečiste krvi i Mihajlovićeve Petrije iz Petrijinog venca. Drukčija od svih, neodoljiva, tajanstvena, mudra, Sara u isti mah razjaruje i privlači“.

Stanovnik Brezovice

Petar Sarić rođen je 1937. godine u okolini Nikšića, a od 1958. godine živi i radi na Kosovu. Danas je stanovnik Brezovice na Šar-planini. Završio je Filozofski fakultet u Skoplju. Objavio je četiri zbirke pesama i izbor poezije pod nazivom „Pakleno polje“ (1990). Napisao je romane „Veliki ahavski trg“ (1972), „Sutra stiže gospodar 1 i 2“ (1979; po kojem je 1995. napisao istoimenu dramu), „Dečak iz Lastve“ (1986) i „Petruša i Miluša“ (1990). Romani su imali više izdanja i prevođeni su na makedonski, albanski i slovenački jezik. Dobitnik je više književnih nagrada.

Izvor: Građanski list Đ.Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *