Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„NJEGOŠEVA NAGRADA“ ZA MIRKA KOVAČA

Priznanje za velikog književnika

Photo: STOCK

Književnik Mirko Kovač dobitnik je ovogodišnje „Njegoševe nagrade“, za knjigu pripovjedaka „Ruže za Nives Koen“, koju je objavila izdavačka kuća „Fraktura“, 2005. godine

„Mirko Kovač je ‘Njegoševu nagradu’ zavrijedio izvanredno živim i slikovitim pripovijedanjem o neobičnim sudbinama ljudi u tzv. ‘malim sredinama’ – djelom koje prožima naglašeni kritički stav prema malograđanskim, socijalnim, moralnim, pa i porodičnim devijacijama. Dosljednost i ljepota književnog izraza, prepoznata književna vrijednost i potvrđena univerzalnost cjelokupnog Kovačevog djela, doprinijeli su tome da je ovaj izuzetni stvaralac, nizu već dobijenih domaćih i međunarodnih priznanja, dodao i najznačajnije crnogorsko priznanje za književnost – Njegoševu nagradu“, naveo je žiri u obrazloženju nagrade.

Koliko je njegovo književno delo prisutno i uvažavano na prostoru bivše Jugoslavije govori i činjenica da je među 28 eminentnih književnika, koji su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji za Njegoševu nagradu, Kovač bio predložen iz tri države: Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Njegoševa nagrada“ se ponovo dodeljuje nakon pauze od dvanaest godina. Obnovljena je kao međunarodna i podrazumeva novo poglavlje u visokom estetskom vrednovanju književnih djela iz svih južnoslovenskih nacionalnih kultura, na osnovu predloga dobro upućenih i stručnih selektora i odluke referentnog međunarodnog žirija.

Ove godine u žiriju su sedeli akademik Sreten Perović, predsjednik, akademik Zdenko Lešić, akademik Katica Ćulavkova, akademik Nenad Vuković, prof. dr Aleš Debeljak, prof. dr Vlaho Bogišić i prof. Filip David.

Pored knjige Mirka Kovača „Ruže za Nives Koen“, u najužem izboru za ovogodišnju „Njegoševu nagradu“ bile su i knjige „Drevo brez imena“ Draga Jančara i „Rita Tannenbaum“ Miljenka Jergovića.

Izvor: e -novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *